Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějčtí sboristé zaznamenali na prestižní soutěži v Řecku nemalý úspěch

Do řecké Preveze vyrazily začátkem července budějcké pěvecké sbory Vox Novus a Canzonetta. Jejich cílem nebyl relax na pláži, nýbrž 33. ročník akce s názvem International Choral Festival, které se každoročně účastní plno špičkových sborů z celého světa.

Prestižní festival se v řecké Preveze konal poprvé v roce 1983. Skvělou vizitkou českých pěveckých sborů je jejich každoroční úspěšná účast, ověnčená řadou medailí. Letošní ročník byl významný především pro dva českobudějovické sbory Vox Novus a Canzonetta. Festival byl zahájen 2. července a přísné porotě předsedal ředitel nejprestižnější sborové soutěže v irském Corku John Fitzpatrick.

Jihočeští reprezentanti se mezi ostatními pěvci neztratili. Právě naopak! „V obrovské konkurenci libereckého Severáčku, Moravských dětí a špičkového rozhlasového sboru Symbol z Rumunska vybojoval dětský sbor Canzonetta z Českých Budějovic pod vedením Petry Nové stříbrnou medaili,“ zmínila jedna z budějckých sboristek Andrea Procházková.

„33. ročník mezinárodního sborového festivalu v Preveze byl pro všechny účastníky obrovskou zkušeností a příležitostí změřit své schopnosti s vynikajícími sbory z celé Evropy. Kromě krásných zážitků a ocenění si já osobně přivážím cenné rady od renomovaných porotců a ujištění se v tom, že sborové zpívání je ušlechtilý koníček, který spojuje lidi i národy,“ okomentovala účast na festivalu Petra Nová.

Ještě větší úspěch zaznamenaly ženy z Vox Novus. Z Řecka si přivezly zlatou medaili z kategorie komorních sborů. Oba sbory pracují pod hlavičkou ZŠ a ZUŠ Bezdrevská. Tímto děkujeme škole za významnou podporu při realizaci nejen tohoto zájezdu a za finanční podporu Magistrátu města České Budějovice.Vox Novus navázaly na své předchozí úspěchy, jako jsou absolutní vítězství z Krakova (2014) a italského festivalu Rivadel Garda (2013). Zároveň tento sbor dostal oficiální pozvání na nejprestižnější sborový festival v irském Corku,“ dodala Nová.

Pro jihočeské sboristy se festival stal příležitostí nejen pro uplatnění svých schopností, ale také pro prožití letních dní v krásném prostředí přímořského města Preveza. Součástí soutěže je každoročně také úvodní ceremoniál, průvod, uvítací party, koncerty a další události.

Napsali Václav Votruba a Klára Havlínová

Štítky festival, soutěž, Řecko, Petra Nová, John Fitzpatrick, Cork, České Budějovice, Rumunsko, Václav Votruba, Evropa, pěvecký sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí sboristé zaznamenali na prestižní soutěži v Řecku nemalý úspěch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.