Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vltava žije nemá podporu budějckých zastupitelů. Přesune se do jiného města?

Konání čtvrtého ročníku oblíbeného audiovizuálního festivalu Vltava žije v Českých Budějovicích je v ohrožení. Festivalu, který je zdarma přístupný pro širokou veřejnost a tradičně se koná v září na budějcké náplavce, hrozí, že zde již nebude. Ačkoliv ve světě i u nás doma sbírá prestižní ocenění (ILDA AWARDS, Czech Event Awards 2015) a v krajském městě ho loni navštívilo více než 20 tisíc diváků, zastupitelé města mu nepřidělili podporu v žádném z programů na kulturu v Českých Budějovicích.

Nejprve nedostala Vltava žije žádnou finanční podporu v rámci programu Kulturní léto 2015 (opatření č. 5), kdy byla celá alokovaná částka 650 tisíc korun přidělena jedinému píseckému subjektu na akci Krajinské korzo.

„Poté jsme podali projekt ,Vltava žije aneb 750 let královského města na Vltavě‘ do opatření 7, kde byla městem alokována částka 600 tisíc korun na akce spojené s oslavami výročí. Kulturní komise projekt vybrala, Rada města schválila 400 tisíc korun, ale poté zastupitelstvo projekt zamítlo, a to hlavně ze strany HOPB a TOP 09, kteří se jednotně zdrželi hlasování či byli proti. Festival Vltava žije financujeme z  většiny díky reklamním partnerům akce. Město České Budějovice se mělo podílet přibližně patnácti procenty, což je jen zlomek z celkových nákladů na realizaci akce,“ říká Lenka Střítecká, jednatelka pořadatelské agentury Art4promotion.

Město tak odmítlo přispět na akci, která do města přilákala už v minulosti tisíce dalších návštěvníků, z nichž mnozí přinesli profit místním podnikatelům. Audiovizuální show je vždy sdílena na sociálních sítích a přináší městu další reklamu.

„Letos jsme od počátku připravovali Vltavu jako součást oslav 750 let a program věnovali oslavám. Chtěli jsme navázat na divácky velmi úspěšnou zahajovací show Magické Budějovice, kterou jsme realizovali v březnu na náměstí. Vltavu jsme letos připravovali dvoudenní tak, abychom mohli večerní show reprízovat a uspokojit tak více diváků, protože kapacita náplavky byla v předešlém ročníku naplněna. Chtěli jsme, aby Vltavu mohlo vidět co nejvíce lidí a nechtěli jsme návštěvnost regulovat vstupným. V rámci letošního programu festivalu jsme připravili velký koncert rodačky Marty Kubišové věnovaný městu, dále koncert Pavla Šporcla, Jihočeské filharmonie a samozřejmě i novou výpravnou audiovizuální show, letos s názvem Snění. Vltava žije je zdarma pro všechny od nejmenších po ty nejstarší. Chtěli jsme vybudovat akci, na kterou si místní pozvou přátele a budou se na ni nejen těšit, ale budou na ni i trochu hrdí, že je právě u nich. Město nám však dalo signál, že o Vltavu nestojí,“ dodává Střítecká.

Byla by ostuda, kdyby byla akce přesunuta jinam, říká Hrušková

Přestože byl festival Vltava žije v průběhu roku několikrát městem uváděn jako jeden z vrcholů oslav 750 let města, někteří zastupitelé byli od začátku proti poskytnutí dotace tomuto projektu. „Od počátku těchto debat na zasedání Rady města jsem navrhoval, aby přibližně polovina finančních prostředků, určených pro projekt Vltava žije, byla určena pro jiný a dlouhodobější projekt. Ten kulturní komise ohodnotila vysokým počtem 71 bodů, byl plánován na tři měsíce roku 2015 a měl seznamovat děti a dospělé s historií města,“ říká radní města Hynek Látal.

Podle Látala s náměstkem Martinem Maršíkem (oba HOPB), kteří byli společně se zastupitelem Filipem Šmausem (dříve za ANO) proti udělení dotace, byl oproti loňskému roku, kdy byla organizátorům poskytnuta dotace 110 tisíc korun (organizátoři žádali o 350 tisíc), rozšířen program jen minimálně. Nyní však byla po městě žádána šestinásobná částka. „Toto obrovské navýšení požadovaných prostředků při minimálním rozšíření nabídky pro občany města oprávněně vyvolalo pochybnosti o tom, zda by veřejné prostředky byly v letošním roce využity účelně,“ myslí si náměstek Maršík.

Na základě toho, že Art4promotion je komerční subjekt, který akci Vltava žije už počtvrté pořádá, nevznikla nejmenší obava ze strany zastupitelů, že by projekt nemohl být realizován v plném rozsahu i v letošním roce, pokud by mu byla poskytnuta pouze dvojnásobná částka, tedy 200 tisíc korun. Kromě tří hlasů proti dalších šestnáct zastupitelů nehlasovalo, nebo se zdrželo hlasování, a to napříč krajským politickým spektrem.

„Způsob našeho hlasování byl především vyjádřením konzistentnosti našeho názoru na to, jakým způsobem by měly být veřejné finanční prostředky přerozdělovány. Jsme přesvědčeni, že ušetřené finance budou vhodně investovány do jiného kulturního projektu či projektů, které budou mít většinovou podporu od zastupitelů města,“ doplňují shodně Maršík s Látalem.

S tím ale nesouhlasí další zastupitelka a koordinátorka oslav 750 let města Vladimíra Hrušková z ANO. „Hlasování proti, nebo nehlasování, nemá, dle mého názoru, logické opodstatnění. Částka, která byla schválena, je, vzhledem k celému rozpočtu, pouze ‚symbolická‘, aby tato akce přilákala do Českých Budějovic tisíce turistů. Jsem přesvědčená, že by byla doslova ostuda magistrátu, aby tato světově oceněná akce byla přesunuta do jiného města na Vltavě.“

V nejbližších dnech se tak bude muset rozhodnout, kde se akce Vltava žije uskuteční. Přestože organizátoři jednají s částí vedení města o jejím udržení v krajském městě, společně s hlavním partnerem festivalu už ale řeší variantu přesunutí Vltavy žije do jiného města. Nabízí se Český Krumlov?

Štítky Vltava, projekt, České Budějovice, festival, slavnost, ANO 2011, Marta Kubišová, Pavel Šporcl, TOP 09, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltava žije nemá podporu budějckých zastupitelů. Přesune se do jiného města?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.