Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sumi Jo zahájila hudební festival v Českém Krumlově

Ovacemi vstoje odměnilo včera publikum jihokorejskou sopranistku Sumi Jo, která operním recitálem zahájila 24. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2015. Stejným ovacím publika se těšil i její host, italský tenorista Danilo Formaggia.

Oba pěvce doprovodilo rezidenční těleso festivalu - Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Petra Vronského. Festival nabídne do 8. srpna dalších 12 koncertů a široké spektrum hudby v podání renomovaných umělců. Zazní klasická hudba, ale také muzikál, kubánské rytmy či argentinské tango.

Sumi Jo, která patří mezi nejvyhledávanější sopranistky své generace, přijela do Českého Krumlova s výběrem z italského a francouzského operního repertoáru. Jedinou výjimkou byla árie Arline z druhého dějství opery Cikánka irského skladatele Michaela Williama Balfeho.

V úvodu v Pivovarské zahradě za letní noci zazněla předehra z opery Carmen Georgese Bizeta. Potom se nad městem zapsaným na seznamu UNESCO nesla árie Julie z prvního dějství opery Romeo a Julie Charlese Gounoda, árie Louise Gustave Charpentiera a Vasco da Gammy z opery Afričanka Giacoma Meyerbeera. Spolu pak Sumi Jo a Danilo Formaggia zazpívali duet Rodolfa a Mimi z prvního dějství opery Bohéma Giacoma Pucciniho.

Ve druhé půli koncertu zazněly skladby Adolpha Charlese Adama, Michaela Williama Balfeho a Pucciniho. V závěru pomyslné poutě na křídlech hudby byly duet a árie z Verdiho Rigoletta a La traviaty. Obecenstvo si vyžádalo pět přídavků.

V sobotu festival pokračuje symfonickým koncertem k poctě Petra Iljiče Čajkovského v Zámecké jízdárně, na němž se představí Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou španělského dirigenta Manuela Hernándeze-Silvy. Festival nabídne i další koncerty klasické hudby.

Třikrát zahraje Jihočeská filharmonie, která při závěrečném koncertě doprovodí jihokorejského houslistu Ji Man Wee a amerického violoncellistu Carmina Mirandu.

Jako každoročně festival nabídne cyklus komorních koncertů. V Maškarním sále se představí jihokorejské Trio Thalia, soubor Barocco sempre giovane, kytarista Lubomír Brabec a Muchovo kvarteto s hudebním mimem Vladimírem Kulíškem. Zazní i barokní hudba, tentokrát v podání souboru Musica Florea a kontratenoristy Rogera O. Isaacse.

Národní hudebně-gastronomický večer bude tentokrát kubánský. Vystoupí skupina Son caliente a Rozhlasový Big Band Gustava Broma se sólisty. Na pódium v Pivovarské zahradě se vrátí i trojice broadwayských zpěváků.

Na festivalu v kulisách Českého Krumlova hostovali v minulosti například americká sopranistka Renée Flemingová, španělský tenorista Plácido Domingo či José Cura, loni byl tváří festivalu německý tenorista Jonas Kaufmann. Letos bude festival kvůli chybějícím penězům o týden kratší.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org

Štítky koncert, Český Krumlov, festival, hudební festival, Sumi Jo, opera, Světové dědictví UNESCO, Giacomo Puccini, Petr Vronský, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Vasco da Gama, Charles Gounod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sumi Jo zahájila hudební festival v Českém Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.