Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Léto v Českých Budějovicích zakončí mezinárodní hudební festival Touch the Music

Říká se, že kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem. A jedním takovým, kterým se dá dorozumět na celém světě a zná ho úplně každý, je hudba. Ať už jste v Evropě, v Americe nebo v Asii, hudba je univerzálním jazykem lidstva, nezná hranice a má úžasný potenciál spojovat lidi všech národností, ras a kultur. Přesně na tom je založen nový mezinárodní hudební festival Touch the Music - Music the Art of the Soul. Ten proběhne v koprodukci s norským partnerem Tou Scene AS v Českých Budějovicích během posledního srpnového týdne.

Koncepce projektu, jenž je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, vychází z aktivního zapojení publika do celého dění festivalu. „Klademe si za cíl ukázat hudbu, zvuk a tvorbu hudby samotné z různých úhlů pohledu, zejména pak produkci hudby na netradiční nástroje. Chceme v návštěvnících probudit fantazii k tvorbě vlastní hudby bez omezení a pravidel,“ říká art director festivalu David Matějíček.

Právě na to navazuje takzvaný hrací park. V něm bude pět hracích strojů, respektive uměleckých děl, na které si budou moci kolemjdoucí vyzkoušet zahrát. Na chvíli se tak stanou komponenty vlastních melodií. I to je jeden z nápadů organizátorů, jak lidem ještě více přiblížit muziku. „Určitě se dočkáme vzniku neobvyklých zvuků za využití různých hudebních strojů a materiálů,“ myslí si Matějíček.

Posledním inovativním nápadem je virtuální okno. Právě to by mělo především demonstrovat hlavní myšlenku celého mezinárodního hudebního festivalu Touch the Music - Music the Art of the Soul. Půjde o propojení veřejného prostoru u budovy Jihočeského divadla s norským Stavangerem. Tam se bude stejný festival pořádat v menší podobě na konci listopadu. „Okna tak budou představovat symbolický most umocňující hlavní myšlenku festivalu, tedy že hudba spojuje,“ přidává Matějíček.

Touch the Music - Music the Art of the Soul má dvě programové linie. Tou první, již zmíněnou, je aktivní zapojení široké veřejnosti do programu festivalu. Ať už prostřednictvím hracího parku, nebo speciálních workshopů. V té druhé se do programu zapojí hudební uskupení a umělci, kteří se zabývají hrou na netradiční nástroje a ukáží tak posluchačům různé možnosti produkce hudby.

A kdo na festivalu vystoupí? Zahájí jej v pondělí 24. srpna od 18 hodin český hudební skladatel Vladimír Franz svým varhanním koncertem v Kostele obětování Panny Marie. O dvě hodiny později vystoupí na Sokolském ostrově 4TET. Vokální kvarteto, ve kterém nebude chybět ani Jiří Korn, zahraje poprvé na jihu Čech pod širým nebem. „Půjde opravdu o unikátní vystoupení,“ láká art director festivalu.

Na Touch the Music - Music the Art of the Soul nebudou chybět ani zahraniční interpreti. Hned o den později dorazí poprvé do České republiky švédští Hang Massive. Právě hang je nový netradiční nástroj, který připomíná tvarem UFO, nicméně hudebně se spíše podobá bubnu. Takových nástrojů je vyroben pouze omezený počet, takže se České Budějovice mohou těšit na další zajímavost v rámci celé akce.

Do krajské metropole přijede i pětice dánských mladíků vystupující pod názvem The Bottle Boys. Posledních devět let hrají na prázdné lahve a jsou schopni zahrát snad veškeré moderní, ale i starší hity. Největším trhákem je jejich provedení skladby Billie Jean od Michaela Jacksona, které se dočkalo milionu zhlédnutí na kanálu YouTube.

Festival myslí i na děti, celá středa 26. srpna bude věnována jen jim. Těšit se mohou na workshopy s Klárou Boudalovou a Jihočeskou komorní filharmonií, vystoupení kluka Bombarďáka a bubenickou show Miloše Dvořáčka.

Opomenout v rámci festivalu nelze ani další české umělce. Ondřej Smeykal s Pavlem Plánkou předvedou live electro didgeridoo show, své beatboxové umění zase ukáže En.Dru. Závěr Touch the Music - Music the Art of the Soul obstará Ida Kelarová, která zakončí společným koncertem účastníků dvoudenního workshopu. To bude rovněž tečka za celým festivalem.

Touch the Music - Music the Art of the Soul má nakročeno k tomu být důstojným a zábavným zakončením léta v Českých Budějovicích. Bližší informace o akci a celý program je k vidění na internetových stránkách www.touchthemusic.cz a na facebookových stránkach www.facebook.com/touchthemusicfestival.

Foto flickr.com

Štítky hudba, hudební festival, festival, České Budějovice, Evropa, Asie, Amerika, kultura, Michael Jackson, Panna Marie, Česko, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto v Českých Budějovicích zakončí mezinárodní hudební festival Touch the Music  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.