Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dny evropského dědictví zasvětí Budějce věžím a věžičkám

K tradičním Dnům evropského dědictví se 12. září připojí také město České Budějovice. Letos si Budějčáci připomínají 750 let od založení města a právě tato událost bude v programu několikrát připomenuta.

Zatímco loni jsme navštívili dvory a dvorečky, letos se podíváme na naše město z ptačí perspektivy. Zavedeme vás do věží a věžiček. Podíváme se i do míst, kam je běžně vstup zakázán. Kromě věží a vížek si prohlédneme i mistrně provedené krovy, nebo prastaré zvony, které svým zvukem provází obyvatele města již po staletí,“ uvedl produkční akce Miroslav Mareš.

Program bude mít celkově čtyři části, z nichž by si měl každý vybrat „to své“. Chybět nebudou komentované prohlídky, z nichž největší zájem bude pravděpodobně o návštěvu budějcké radnice s kostýmovaným průvodem, která bude spojena s výstupem na dvě věže. Podívat se ale může i do kostela Obětování Panny Marie, Dominikánského kláštera či vodárenské věže a přilehlého areálu.

Rodiny s dětmi si užijí hlavně druhou část programu, která bude nachystána v Polygonální baště na Piaristickém náměstí. Ateliér Tvor zde odpoledne otevře Tvořivé dílničky pro kluky a holčičky. Součástí bude i divadelní představení Studia Dellart. S dětmi ale můžete vyrazit i do vodárny, kde proběhnou různé hry a soutěže. S dětmi se také můžete vydat objevovat pamětihodnosti a historii Budějc, a to například s Danielem Kovářem či Milanem Šilhanem.

Další část programu se věnuje výstavám a přednáškám. Navštívit můžete například výstavu fotografa Milana Bindera na dvorku AJG ve Wortnerově domě, či další výstavy v prostorách AJG. Jiří Fošum zde také bude od 12.30 přednášet o zvonech a zvonicích královského města. Další výstava s názvem Českobudějovická katedrála, jak ji neznáte bude k vidění v radniční výstavní síni.

V poslední části můžete vystoupat do volně přístupných věží, jako je například Rabenštejnská věž. Zajímavá bude jistě i prohlídka půdní vestavby v Gymnáziu Česká.

Jelikož se dá předpokládat, že bude o akci velký zájem, je dobré si rezervovat na webu www.cbsystem.cz bezplatnou vstupenku. Organizátoři upozorňují, že vstupenky rychle mizí, proto není nač čekat.

Dny evropského dědictví

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou tradicí, díky které se otevírají nejrůznější památky či zajímavé objekty. Doprovodným programem bývají různé přednášky, koncerty, výstavy...

Jak jsme informovali, k akci se připojí i řada klíčových jihočeských památek, jako je například českokrumlovský zámek, hrad Rožmberk nebo zlatokorunský klášter. Na památkách, které spadají pod NPÚ, bude platit takzvaná reciproční vstupenka, kdy na jeden vstup můžete navštívit dva objekty.
Dny evropského dědictví byly letos v České republice zahájeny v Českém Krumlově, kde se také uskuteční velká řada akcí.

Štítky Dny evropského dědictví, České Budějovice, výstava, vstupenka, Miroslav Mareš, Daniel Kovář, Milan Binder, Česko, Dominikánský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví zasvětí Budějce věžím a věžičkám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.