Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soutěž na novou točnu nezačala, chybí člen poroty za UNESCO

Vypsání architektonické soutěže na novou podobu otáčivého hlediště v Českém Krumlově brzdí fakt, že UNESCO nenominovalo svého zástupce do poroty. České Budějovice, jimž točna patří, počítaly s tím, že tendr vypíšou letos na podzim. Soutěž však podle řádu nesmí začít do té doby, než budou známá jména všech členů poroty, a UNESCO projevilo zájem o účast v tomto orgánu. Ministerstvo kultury vyzvalo už v srpnu organizaci, která dohlíží na seznam světových kulturních památek, aby svého zástupce do hodnotící komise nominovala. Novinářům to včera řekl náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř (KDU-ČSL).

"Proto není možné pokračovat v přípravě soutěže. Další harmonogram řešení problému se odvine od toho, jak oni (UNESCO) zareagují a jak rychle pošlou toho člověka, protože to teď zdržuje celý proces," řekl Talíř.

Nájemní smlouva mezi městem a Národním památkovým ústavem ohledně pozemků v zámecké zahradě, kde se otáčivé hlediště nachází, platí do konce roku 2017. Talíř připustil, že v případě dalšího protahování procedury kolem architektonické soutěže město požádá o prodloužení termínu provozu točny do roku 2018.

Komise UNESCO před časem opět doporučila umístit scénu mimo zámecký areál, ale je pro ni přijatelné i řešení s hledištěm uvnitř zahrady. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pondělí po jednání vlády uvedl, že v kauze nastal mírný posun. UNESCO prý ve svém stanovisku souhlasí s tím, aby točna zůstala na stejném místě, jen musí změnit svou podobu.

Talíř však upozornil na to, že takto explicitně se formulace chápat nedá. Jednání mezi Českou republikou a organizací UNESCO jsou podle něj velmi opatrná a diplomatická. Vyjádření se pak pohybují ve vágní rovině a jinak si je prý vykládá například Český národního komitét Mezinárodní rady památek (ICOMOS) a odlišně ji interpretuje českobudějovický magistrát. "My říkáme, že ve zprávě UNESCO není napsáno, že tam točna být nesmí. Ale profesor Girsa (člen ICOMOS) zase tvrdí, že z kontextu vyplývá, že tam točna být nemůže," řekl Talíř.

Autoři | Foto otacivehlediste.cz

Štítky točna, otáčko, UNESCO, soutěž, Jaromír Talíř, hlediště, KDU-ČSL, Ministerstvo kultury České republiky, České Budějovice, Český Krumlov, Mezinárodní rada pro památky a sídla, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž na novou točnu nezačala, chybí člen poroty za UNESCO  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.