Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Borůvkové Borovany o víkendu navštívily tisíce lidí

Kolem patnácti tisícovek návštěvníků zavítalo o uplynulém víkendu do bývalého borovanského kláštera a přilehlého parku, aby ochutnaly pochutiny vyrobené ze třech tun borůvek. Jubilejnímu desátému ročníku Borůvkobraní přálo počasí - dešťové přeháňky se téhle povedené akci vyhnuly.

Na programu byla poprvé v historii soutěž týmů ve vaření borůvkových knedlíků s Petrem Stupkou. Zapojila se do ní čtyři družstva žen z Mladošovic, Jílovic, Zborova a Borovan. „Dostaly od nás nádobí i suroviny a musely uvařit 55 knedlíků. Stejný počet návštěvníků si mohl zakoupit degustační kartičky a na základě různých kritérií pak knedlíky hodnotil,“ vysvětlila princip nové soutěže hlavní organizátorka Borůvkobraní Alena Seberová s tím, že nejvíce chutnal recept z Jílovic.

Soutěžilo se také O krále borůvkových knedlíků, kdy čtyři desítky jedlíků musely spořádat do nejvíce kynutých koulí politých sladkou borůvkovou omáčkou, takzvaným žahourem. Vyhrál Karel Bobek, který za půl hodiny snědl 21 knedlíků. „S minulými ročníky, kdy soutěžící spolykali i třiatřicet knedlíků, se výsledky nedají porovnat. Letos jsme měli hodně velké knedlíky, ale byly výborné,“ smála se Seberová. Jen během soutěže jich zmizelo 450.

Jubilejnímu desátému ročníku populární gastronomické a kulturní akce přála i příroda. „Borůvek se letos urodilo opravdu hodně. Borůvčí kolem Borovan se začalo modrat asi o týden dřív. Obvykle se vydávají sběrači do lesů až s koncem školního roku, takže jsme tentokrát neměli vůbec žádný problém s výkupem,“ sdělila agentuře ČTK jménem pořadatelského týmu Alena Seberová.

Borůvky už dozrávají i v ukázkové borůvkové zahradě v sousedství prelatury, v níž roste osm druhů zahradních borůvek. S jejich pěstováním radil návštěvníkům zahradník. Modrými plody byly inspirovány výtvarné dílny, jarmark i hry pro děti. Na pochoutky padlo kolem tří tun borůvek. Koláče napekly doma místní hospodyně. „Někdo zase dělá likéry, marmelády.... Určitě na 150 místních lidí má s borůvkami co dočinění,“ vypočítala.

Kromě tradičních borůvkových koláčů, knedlíků a džemů ochutnávali tisícovky návštěvníků třeba také z borůvek vyrobené pivo, víno, borůvkovou paštiku či maso na borůvkách. „I když někdo přišel až v neděli odpoledne nebo k večeru, borůvkové dobroty si ještě mohl zakoupit. Prakticky nic nedošlo, což je pro nás dobrá vizitka, že jsme ten nápor zvládli,“ byla nadšena Seberová.

Organizátoři mysleli také na charitu. Letos poprvé uspořádali tombolu, do níž každý z prodejců věnoval nějakou cenu, a návštěvníci mohli zakoupením lístků podpořit borovanskou chráněnou dílnu Nazaret. Přestože Alena Seberová nebyla s průběhem tomboly zcela spokojena, podařilo se vybrat několik tisíc korun. Přesnou částku však ještě neměla v pondělí ráno k dispozici.

Dobročinné účely podpořila rovněž hudební skupina Vehicle Club Band, která věnovala obecně prospěšné společnosti Borůvka šek na téměř osm tisíc korun. „Kromě našeho honoráře jsme hendikepované obdarovali částkou, která se vybrala do cylindru během našeho sobotního koncertu. Všem moc děkujeme!“ řekl člen kapely Milan Džuba.

Borůvkobraní se povedlo, pořádání příštího ročníku tak nic nebrání. „Už je to rozjeté, ten kolotoč nejde zastavit,“ usmívala se při rozhovoru s Budějckou Drbnou Alena Seberová. „Díky počasí, které je základem všech venkovních akcí, se letošní ročník povedl. U nás nepršelo, přitom všude v okolí byly přeháňky,“ doplnila spokojeným hlasem.

Borůvkobraní 2014

Pondělí, 14. července 2014, 11:45

Vyžití našli dospělí i jejich děti
Borůvková zahrada v sousedství prelatury

Štítky Borůvkobraní, Borovany, borůvky, jarmark, borůvka, knedlík, soutěž, Zborov, Mladošovice, Džuba, Nazaret

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Borůvkové Borovany o víkendu navštívily tisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.