Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce žádají o prodloužení nájmu pro krumlovskou točnu

České Budějovice podle náměstka primátora Miroslava Jocha (ČSSD) požádaly Národní památkový ústav o prodloužení nájmu pro točnu v zahradě českokrumlovského zámku do roku 2020. Podle původního slibu Česka měla z barokní zahrady na seznamu UNESCO zmizet do roku 2015.

Ve středu budou o točně jednat radní města, další osud plenérového divadla se bude odvíjet i od verdiktu zástupců UNESCO, kteří si točnu prohlédnou tento týden, včetně baletního představení Carmen.

„Stále vycházíme z kompromisu zachování točny v zámecké zahradě. Nájemní smlouva s Národním památkovým ústavem ale končí v roce 2015, proto město požádalo o její prodloužení až do 31. prosince 2020. Nový projekt počítá s demontovatelným hledištěm i s tím, že divadlo opustí prostory letohrádku bellarie a zázemí pro herce i hudebníky bude v zámecké jízdárně,“ řekl Miroslav Joch.

Předkládaná koncepce podle něj naráží na územní plán Českého Krumlova, proto se středečního jednání městské rady zúčastní i krumlovský starosta Dalibor Carda.

Pracovní tým složený ze zástupců ministerstva kultury, Národního památkového ústavu, kraje, měst a divadla bude podle ředitele Jihočeského divadla a senátora Jiřího Šestáka se zástupci UNESCO konzultovat podmínky, na kterých se zatím shodla česká strana, tedy o vybudování nového, demontovatelného hlediště na stávajícím místě.

S požehnáním UNESCO by se mezinárodní architektonická soutěž na novou točnu mohla vypsat ještě před volbami. Stát bude řádově miliony korun. „O osudu točny definitivně rozhodne ministerstvo kultury, ne UNESCO,“ poznamenal Šesták s tím, že za ministra kultury Daniela Hermana jednání pokročila.

Městská památková rezervace včetně zámecké zahrady byla na seznam dědictví UNESCO zapsána v roce 1992. Otáčivé hlediště je více než půl století významným a ve světovém měřítku i ojedinělým reprezentantem přírodního plenérového divadla s originálním řešením a využíváním scénického prostoru. Točnu současně provozuje Jihočeské divadlo, jehož zřizovatelem je město.

Letos představení před točnou podle ředitele navštíví přes 50 tisíc lidí, více než vloni. Pro rok 2015 chystá divadlo čtyři premiéry. Činohra tam uvede novou hru režiséra Petra Zelenky Pes baskervillský, operní soubor uvede Carmen, balet Labutí jezero a loutkohra Barona Prášila.

Zdroj: ČTK
Foto: www.otacivehlediste.cz

Štítky Otáčivé hlediště, Český Krumlov, Jihočeské divadlo, České Budějovice, UNESCO, pronájem, divadlo, Národní památkový ústav, Světové dědictví UNESCO, Miroslav Joch, ČSSD, Česko, hlediště, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Filip

Je nesporné, že otáčivé hlediště v Č.Krumlově, které bylo vybudováno v poválečné době má již svůj historický význam a mělo by být zachováno i pro další generace. Ovšem postavit v parku nové monstrum, která by se údajně mělo každoročně rozebírat a opět montovat je naprostý nesmysl, který navíc bude stát veliké finanční náklady z kapes daňových poplatníků. .Ono vůbec by se město České Budějovice mělo zabývat problematikou kultury v celém komplexu a soustředit se především na to, jaké vytváří podmínky kulturního a společenského vyžití pro své občany. Proč ještě není opraven Městský dům kultury a proč vůbec město zrušilo celou řadu kulturních zařízení pouze z komerčních důvodů a nebere ohled na potřeby zájmové činnosti občanů a volnočasových a klubových aktivit Pokud jde o Jihočeské divadlo je otázkou, zda by divadlo nemělo být opět krajským zařízením a nikoliv zařízením městským, protože město Budějovice není schopno ufinancovat divadlo tak, aby existoval prostor pro opravdovou tvůrčí profesionální scénu.Navíc divadlo má beze sporu oblastní působnost, proto účast kraje na jeho provozu je legitimní.

Středa, 20. srpna 2014, 07:44Odpovědět

Budějce žádají o prodloužení nájmu pro krumlovskou točnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.