Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějcké vítání jara začne ve středu brzy ráno

Nejen víkendové slunce a teplo potvrzují, že dlouho očekávané jaro konečně nastalo. Potvrzuje to i akce, na které můžeme my, Budějčáci, toto roční období radostně přivítat. A kde jinde v Budějcích, než u Černé věže?

Tedy spíš na Černé věži! Právě tam směřuje pozvánka občanského sdružení Tudy o. s., které i letos pořádá tradiční Vítání jara na Černé věži. Akce začne ve středu ráno v 5.30 hodin srazem u Černé věže, po jejímž schodišti se účastníci vydají na ochoz, odkud budou v tři minuty po šesté hodině ranní sledovat východ slunce a symbolický příchod jara, i když to astronomické letos začalo už 20. března. Na doplnění zážitku je připraven krátký kulturní program – autorské čtení, trocha hudby či zamyšlení.

Další jarní tradici si v Budějcích užijeme v neděli 25. března, kdy bude z města vynášena Zima, nebolí Morana. Akci pořádá občanské sdružení Tvor, které tak navazuje na jedenáctiletou tradici, kterou založilo sdružení Kyvadlo. Vynášení Morany za hradby města je starodávný pohanský zvyk symbolizující radost z toho, že končí nadvláda mrazu a hladu a nastupuje čas slunce a jara.

Vynášení Morany začne v neděli od 14 hodin na Piaristickém náměstí, odkud průvod s hudbou a zpěvem sboru Carmina půjde na Náměstí Přemysla Otakara II. a následně Solnou branou ke slepému rameni. Poté bude pokračovat po nábřeží řeky Malše směrem ke Zlatému mostu u KD Slavie, kde Morana před očima diváků bude zapálena a vhozena do řeky, jako symbol odchodu zimy.

Až Morana odplave, nahradí ji Jaro, líto (živá větvička jako symbol života), které bude do města vneseno stejnou cestou zpět až na Piaristické náměstí a do Galerie Pod kamennou žábou.

Den před vynášením Morany, tedy v sobotu 24. března v době od 10 do 17 hodin, bude pro všechny připravena výtvarná dílna v Galerii Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí, kde budou probíhat tvůrčí přípravné práce na průvod. Nejen děti, ale i dospělí si budou moci vytvořit vlastní líto a donést tak jaro až domů, nebo si vytvořit masku do nedělního průvodu, a v neposlední řadě pomoci ustrojit Moranu.

Mimochodem, máte vy, milí Budějčáci, nějaký zvyk, tradici nebo rituál, kterým vítáte jaro? Jsem zvědavá! Zatím žádný jarní vítací zvyk nemám, protože vloni touto dobou jsem byla ještě ve vývinu, tak se těším na vaši inspiraci a náměty. Pište mi na adresu redakce@budejckadrbna.cz!

Štítky jaro, Morana, Černá věž, České Budějovice, tradice, Vítání jara, Přemysl Otakar II., Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké vítání jara začne ve středu brzy ráno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.