Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Carmina si v Itálii vyzpívala zlatý diplom i absolutní prvenství

Dětský pěvecký sbor Carmina opět proslavil pěveckou tradici českobudějovického regionu. Již v minulosti tento sbor získal významná ocenění na mezinárodních soutěžích a zúčastnil se prestižních akcí, kde svým zpěvem reprezentoval naši vlast.

Carmina byla vybrána pro účast na prestižním světovém festivalu pěveckých sborů Queen of the Adriatic Sea Choral Festival and Competition o Královnu Jadranu, který se uskutečnil od 2. do 4. května letošního roku v italské Cattolice v poblasti Rimini.

Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií. První kategorie byly dětské a mládežnické sbory, druhá kategorie dospělé sbory. V první kategorii bylo celkem sedm sborů z Ruska, Ukrajiny, Běloruska a České republiky. V kategorii dospělých sborů byly celkem čtyři sbory z Polska, Itálie a Ruska.

DPS Carmina se stala ve velmi silné konkurenci sborů vítězem v kategorii dětské a mládežnické sbory a získala jako jediný sbor této kategorie zlatý diplom.

Vyvrcholením celého festivalu byla soutěž o hlavní cenu, do které na základě verdiktu odborné poroty pro sborový zpěv postoupily pouze čtyři sbory - Dětský pěvecký sbor Carmina, mužský sbor Claudio Monteverdi z Itálie, univerzitní smíšený sbor Akoláda z Polska a dívčí sbor z Běloruska. Carmina obsadila první místo a tím se stala absolutním vítězem festivalu, pěveckého Grand Prix.

Za svůj velký úspěch získala nejvyšší vyznamenání, kterým je speciálně vytvořená cena pro tento festival - ručně pozlacená váza s kobaltovou modří. Ta připomíná členům pěveckého sboru jejich velký úspěch, za kterým je schován talent, píle a mnoho hodin práce mladých zpěváků.

Odborná porota vyzdvihla dobrou intonaci sboru, harmonii a hudbu plnou kontrastů, stejně tak i na profesionální úrovni zahraný doprovod Sergeyem Perepeliatnykem. Kladně byl hodnocen výběr repertoáru - Carmina představila lidové písně i klasickou hudbu.

Na druhém místě v soutěži skončil univerzitní sbor z Polska Akoláda a obdržel stříbrnou medaili, na třetím mužský sbor z Itálie Cladio Monteverdi, jemuž byla udělena bronzová medaile.

Jako absolutní vítěz celosvětové soutěže byla Carmina vyzvána k zazpívání závěrečné písně celého festivalu. Sbor sklidil obrovský potlesk a jméno Carmina z Českých Budějovic se začalo skloňovat doslova ve všech pádech.

„Přijímali jsme gratulace poroty, sbormistrů, dary od zástupců města Cattolica a starosty San Lea. Pro členky Carminy to byl jedinečný zážitek a na tento festival si uchovají nesmazatelné vzpomínky,“ řekla sbormistryně Jitka Valentová, která Carminu na soutěži řídila.

Velkým zážitkem pro sbor bylo také vystoupení v katedrále na koncertě sborů v městečku San Leo, kde v nádherném sakrálním prostoru vynikly sborové hlasy Carminy. Celý koncert se nesl v přátelském duchu. Je to velký a jedinečný úspěch sborového zpívání nejen pro Jihočeský kraj, ale i pro Českou republiku!

Dětský pěvecký sbor Carmina nechce v tomto roce zahálet a usnout na vavřínech svého vítězství a pod taktovkou hlavní sbormistryně Jitky Valentové se připravuje na další celosvětový soutěžní festival, který se bude konat ještě v tomto roce v Chorvatsku.

Tohoto soutěžního festivalu se bude účastnit sbor Carmínek, který je starším přípravným oddělení Carminy. Carmínek získal třikrát zlaté pásmo v regionální soutěží dětských pěveckých sborů a také zvláštní ocenění poroty za hlasovou kulturu sboru. Sbor navštěvují děti od 3. do 6. třídy a je doprovázen klavírním mistrem Sergeym Perepeliatnykem.

V současné době je sbor vyhledávaným tělesem regionu, vystupuje na akcích pro Statutární město České Budějovice, spolupracuje s Jihočeskou filharmonií a s osobnostmi komorní i populární hudební scény. Nahrává profilové CD.

Pokud chcete slyšet a vidět všechna oddělení pěveckého sboru Carmina, navštivte Závěrečný koncert sboru, který se letos koná 10. června, a to vždy k příležitosti konce školního roku a začátku prázdnin již tradičně v Koncertní síni Otakara Jeremiáše od 18 hodin. Třeba i vaše ratolest zatouží stát se členem tak úspěšného pěveckého tělesa.

Dětský pěvecký sbor Carmina je výběrovým sborem. Vznikl v roce 2006 při Základní škole a Mateřské škola J. Š. Baara. Sdružuje děti z různých základních škol a gymnázií z Českých Budějovic a okolí.  V současné době má 170 členů a pracuje s dětmi ve věku od pěti let. Má pět oddělení, kde v prvních třech připravuje malé zpěváčky. V hlavním oddělení působí děti od dvanácti do devatenácti let.   Poslední oddělení je koncertní sbor, který reprezentuje sbor na zahraničních soutěžích. Dětský pěvecký sbor pracuje pod vedením hlavní sbormistryně Jitky Valentové a přípravná oddělení pod vedením sbormistryně Jany Vortnerové, na klavír ho doprovází koncertní klavírista Sergey Perepeliatnyk, na housle Petr Vyoral.

Tisková zpráva

Štítky Dětský pěvecký sbor Carmina, Queen of the Adriatic Sea Choral Festival and Competition, Itálie, festival, pěvecký sbor, soutěž, koncert, Polsko, Rusko, Bělorusko, Česko, Claudio Monteverdi, České Budějovice, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Carmina si v Itálii vyzpívala zlatý diplom i absolutní prvenství  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.