Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do hvězdárny dorazil unikátní 300 let starý exponát

Chtěli byste spatřit unikátní astronomický přístroj, který za tři stovky let své existence doputoval z vyšebrodského kláštera přes Hitlerovo muzeum v Linci zpátky do jižních Čech až na budějckou hvězdárnu? Nyní máte jedinečnou příležitost!

Unikátní historickou armilární sféru můžete spatřit již od úterka jako mimořádný exponát v rámci výstavy Hvězdy a růže ve výstavní hale Hvězdárny a planetária České Budějovice na Zátkově nábřeží, kde navazuje na stávající expozici historických slunečních hodin a hvězdných glóbů. Budějckou Drbnu o tom informovala Jana Tichá, ředitelka českobudějovické hvězdárny.

„Pod tajuplným názvem armilární sféra se skrývá přístroj znázorňující nebeskou sféru a její hlavní kružnice, tedy nebeský rovník, ekliptiku s dvanácti souhvězdími zvěrokruhu, obratníky Raka a Kozoroha a další,“ řekla Jana Tichá. „Na rozdíl od hvězdného glóbu umožňuje vidět nebeskou sféru skrz naskrz, zevnitř i zvenčí.  Vystavená armilární sféra je navíc uvnitř doplněná teluriem, tedy modelem znázorňujícím vzájemné polohy Slunce, Země, Měsíce a planet od Merkuru po Saturn,“ dodala ředitelka.

Celý přístroj, používaný před stovkami let pro výuku astronomie na tehdejších gymnáziích a vyšších školách, ukazoval vlastně to samé, co dnes představujeme široké veřejnosti i školním exkurzím s pomocí planetária a digitálních projekcí.

Vyšebrodská armilární sféra však není na výstavě jediná. Trojrozměrný exponát doplňuje na několika panelech zobrazení armilárních sfér ve spise Tychona Brahe, na Keplerově památníku či ve spise Johanna Sacrobosca. To už zapátrejte na místě samém.

„Mimořádné vědy mají mnohdy mimořádné osudy. Tento krásný astronomický přístroj byl vyroben ve Vídni po roce 1700 a patřil klášteru ve Vyšším Brodě. Členové cisterciáckého řádu jej používali pro výuku, které se věnovali jak ve svém učilišti, tak od roku 1815 v Českých Budějovicích. Za druhé světové války v roce 1942 byl přístroj spolu s mnoha dalšími unikáty zkonfiskován nacisty pro budoucí Hitlerovo muzeum. Z Lince byl do Vyššího Brodu vrácen teprve v roce 2009. Laskavostí převora Cisterciáckého opatství Vyšší Brod byla nyní armilární sféra zapůjčena na naši výstavu o historii hvězdářství,“ popsala Jana Tichá historii přístroje.

Výstava potrvá až do poloviny března letošního roku 2012 v průběhu otevírací doby Hvězdárny a planetária. Na výstavu je vstup volný.

Foto: www.hvezdarnacb.cz

Štítky hvězdárna, exponát, výstava, Adolf Hitler, planetárium, Jana Tichá, Linec, Jihočeský kraj, muzeum, klášter, České Budějovice, Vyšší Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hvězdárny dorazil unikátní 300 let starý exponát  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.