Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dominik Lang zboural zdi v budějckém Domě umění

Trojnásobný finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého a reprezentant Česka na benátském bienále Dominik Lang ´zboural´ zdi v českobudějovickém Domě umění. Z galerie moderního umění o pěti místnostech monumentální geometrickou skulpturou u nosné zdi vytvořil jediný prostor.

Podstatný pro Langa zpočátku nebyl ani tak samotný prostor galerie se zvláštní dynamikou, jako její profil. „Instalace vychází ze základních geometrických těles, na kterých stojí architektura,“ řekl Dominik Lang.

S podobným typem geometrických tvarů chtěl pracovat, ale až díky prostorům Domu umění ho napadlo možné řešení. Kolem středové zdi, která prostor dělí do pěti místností, instaloval obří bílé kvádry, krychle a koule prolínající se od podlahy ke stropu.

„Tím, že jsem obestavěl tuhle stěnu, jakoby smazal z toho prostoru, tak pocitově, podvědomě vznikla velká prostora, do které je umístěna socha, která natolik tu stěnu objímá, že ta stěna není vidět. Takže člověk se nachází v jednom prostoru, kterým může procházet,“ popsal své dílo.

S vernisáží byla v Českých Budějovicích spojena prezentace Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarníky do 35 let. Lang je letos už potřetí ve finále.

„On je v podstatě naší hvězdou v mezinárodním měřítku, což se málokterému umělci v jeho věku podaří. Je naprosto logické, že ho mezinárodní porota letos vybrala do finále,“ řekla předsedkyně Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.

Třiatřicetiletý Dominik Lang míní, že nejde ani tak o to cenu získat, být ve finále je pro všechny čest. Uznává ji, protože motivuje mladé autory k lepším výkonům a většina laureátů se vyprofilovala ve světově známé umělce. Navíc dává zpětně české scéně dobrou reflexi ze zahraničí.

Dominik Lang, vedoucí ateliéru sochařství pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, se narodil v roce 1980 v Praze. V 28 letech získal diplom na pražské AVU. Během studií trávil čas i na New York Coopers Union. Má za sebou řadu výstav v předních evropských galeriích.

Zdroj: ČTK

Štítky Dominik Lang, Dům umění České Budějovice, Procházení zdí, Dům umění, galerie, Cena Jindřicha Chalupeckého, Česko, finále, Jindřich Chalupecký, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, New York, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominik Lang zboural zdi v budějckém Domě umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.