Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival ČERNÁ VĚŽ představil to nejlepší z amatérských filmů

Sál se vyprázdnil, plátno zmizelo, ceny byly předány a filmaři se rozutekli zpět do různých koutů republiky. První ročník festivalu amatérských filmů ČERNÁ VĚŽ skončil. Ve dnech 24. – 26. listopadu 2011 bylo v Českých Budějovicích v Divadle U Kapličky k vidění třicet filmů, tři promítací pásma, šestnáct přítomných autorů, šest cen, mnoho zážitků ale méně diváků.

„Tři promítací pásma a Galavečer vítězů navštívilo zhruba sto diváků, což je pětinová návštěvnost. Doufali jsme ve větší zájem o zhlédnutí nejlepších neprofesionálních filmů a přispění na Centrum Světluška, na druhou stranu se jednalo o první ročník a to nikdy není snadné.“ Komentuje návštěvnost hlavní organizátor Milan Pleva. „Největší návštěvnost byla v pátek, kdy byl sál zaplněn téměř z poloviny, naproti tomu ve čtvrtek zel prázdnotou. Je to pro nás poučení pro příště. Každý divák, s kterým jsem mluvil, odcházel z promítacího pásma nadmíru spokojen a to je pro nás to nejdůležitější. Nikdo prý neočekával tak zajímavé a kvalitní filmy, když se jedná o amatérské nebo studentské počiny. Někteří návštěvníci byli natolik spokojeni, že si ihned po promítání kupovali lístky na příští den. Jeden mladý pár jsem v sále viděl dokonce pokaždé.“ Dodává Milan Pleva.

Diváci měli možnost během každého pásma vidět deset filmů, z kterých pomocí hlasovacích karet vybírali svůj nejoblíbenější film. Tím se nakonec stal snímek Nezaměstnaný, který vypráví o práci, lásce a politice v době minulé a je inspirován povídkou od pánů Šimka a Grossmanna. Film má netradiční kabát, neboť se jedná o ručně rozpohybované Lego. „Natočení filmu mi zabralo kolem 1600 hodin. Člověk sedí celý den u scény, pohne Lego postavičkou o milimetr, udělá snímek a to opakuje tisíckrát kolem dokola.“ Říká o svém díle jeho režisér Viktor Zwiener, který si na Galavečeru vítězů převzal cenu symbolicky z rukou jednoho náhodně vybraného diváka.

Černou věž za nejlepší herecké výkony si odnesl film Nálezy od režiséra Jana Perouta, studenta fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, který cenu obdržel z rukou českobudějovického herce a člena poroty festivalu, Luďka Šindeláře. Produkci zcela jasně ovládl amatérský sci-fi film Woodstroke režiséra Jana Haluzy. Nejlepší scénář předávala členka poroty Mgr. Vera Yakimova vyučující estetiku filmu na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity a to do rukou Roberta Vrby, autora retrospektivního filmu Der Traum, který vítězství vůbec neočekával. „Napsal jsem si pro jistotu na papír skvělou řeč, ale vítězství mě natolik rozhodilo, že jsem se do něj omylem vysmrkal, což asi vidět nechcete. Proto budu stručný. Děkuji.“ Robert Vrba se na pódiu objevil ještě jednou a to když Der Traum ukořistil i cenu za nejlepší velký film. Černou věž za nejlepší malý film získal snímek Překvapení! od Ladislava Plecitého, který pro hlavní roli ve filmu získal Milana Šteindlera. „Film svou kvalitou otevřel nikdy nekončící otázku, kde je hranice mezi amatérským a profesionálním filmem. Otázku, na kterou podle všech autorů neexistuje jednoznačná odpověď.“ Okomentoval účast tohoto filmu na festivalu Milan Pleva.

Celý Galavečer vítězů moderovalo duo Adam Balažovič a Tomáš Plhoň z tvůrčí skupiny Arte della Tlampač a jejich podání bylo jako vždy svérázné a neotřelé. Na pódiu létala vajíčka, dorty, křupky, mléko, lámaly se židle nebo rozbíjely mikrofony. A to vše samozřejmě s vtipem a velkou mírou nadhledu. Program obohatila českobudějovická kapely Strong Coffee, sestřih nejpodivnějších přihlášených filmů anebo spoty, které natočili sami organizátoři fesivalu. Milan Pleva také slavnostně předal ředitelce Centra Světluška Ing. Vandě Polívkové symbolický šek na veškerý výtěžek z festivalu.

„Autoři odjížděli z Českých Budějovic nadšeni. Líbilo se jim naše pojetí festivalu, úroveň filmů i zázemí jaké jsme pro ně zajistili. Pro ně je to jediná možná cesta, jak ukázat lidem své filmy a užít si ten skvělý pocit, že jejich tvůrčí práce někoho zajímá a je doceněna. Věřím, že všichni diváci, kteří přišli, budou vyprávět, jak zajímavý a netradiční zážitek si z festivalu odnesli. A to z toho důvodu, aby nám vydržela motivace a chuť uspořádat příští rok druhý ročník i přes to, že divácká návštěvnost nebyla zrovna nejlepší.“ Uzavírá festival Milan Pleva a s nadějí a očekáváním hledí na FAF ČERNÁ VĚŽ 2012.

Podhoubí amatérských filmů je v Českých Budějovicích rozsáhlé. Nachází se tu několik známých i neznámých filmařských uskupení. Pro příklad již zmiňovaní Arte della Tlampač, Atomyk Piktures, Trinity Pictures, Creative Creatures, Ch&Pa pictures (dnes Magic pictures), filmařská skupina organizátorů festivalu M-Pro EMOTION a mnoho dalších. V minulosti zde byl několikrát pořádán festival amatérských filmů Stopa Stáni Skřivánka, jehož poslední ročník proběhl v roce 2008. Festival ČERNÁ VĚŽ byl podpořen z projektu Think Big Nadace O2.

Napsal Milan Pleva

Štítky film, festival, Černá věž, České Budějovice, režisér, divadlo, kaplička, Arte della Tlampač, Lego, Sen, Milan Šteindler, Jan Haluza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival ČERNÁ VĚŽ představil to nejlepší z amatérských filmů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.