Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival nabídne expedici za slavnými lodními vraky

Tento týden od čtvrtka do neděle se v Hluboké nad Vltavou uskuteční čtyřdenní Mezinárodní filmový festival Voda moře oceány 2014. Hlavním tématem jedenáctého ročníku, ve kterém bude soutěžit celkem třicet snímků z dvanácti zemí světa, jsou vraky.

„Už v samotném slově vraky je něco lákavého, téma je to silné a soutěžní snímky tomu odpovídají. Naše pozvání přijalo mnoho zajímavých lidí, můžu říct celebrit, kteří mají k tomuto tématu blízko a diváci se jich budou moci sami zeptat na jejich příběhy i dokumentární práci. Letos opět uvedeme v soutěžní sekci řadu filmových unikátů a divákům jsme připravili opravdu nabitý doprovodný program s mnoha novinkami. Zmínil bych Letní festivalové kino na náměstí v Hluboké nad Vltavou, zážitek to bude velký v jakémkoliv počasí,“ říká prezident festivalu Steve Lichtag.

A proč zrovna vraky? Před dvěma roky nechávali organizátoři na více festivalech symbolicky potápět naši ekonomiku spolu Titanikem, jehož tragédie psala právě 100 let. Letos se optimisticky vynořujeme zpět z moře a snad se poučíme z historie tamtéž uložené. Průvodním námětem jsou tedy vraky, záchrana vzácných svědectví, odvaha i technická vyspělost potápěčů a historie.

Festivalu se podařilo zajistit od distributora National Geographic velmi aktuální investigativní příběh tragédie moderního Titaniku, luxusní výletní lodi Costa Concordia. Mimo soutěžní projekce bude promítnut i při první festivalové open air projekci v hlubockém letním kině na náměstí ve čtvrtek 11. září ve 21 hodin.

Mezi významné hosty festivalu patří Jindřich Böhm, vrakový potápěč, kameraman a fotograf. Potápí se přes 20 let a dokumentuje příběhy ztracených vraků. Je účastníkem řady expedic k vrakům lodí hlavně v Atlantském oceánu a v Baltském moři (Afric, Estonia, Wilhelm Gustloff). Spolupracoval na dokumentech s řadou domácích i zahraničních televizních společností (ČT, Nova, RTL, ARD, Discovery Channel).

Jindřich Böhm sám o sobě říká: „Dříve jsem se chtěl potápět hlavně tam, kde se ještě nikdo nepotápěl. Dnes sbírám především příběhy. A je jedno, jak jsou hluboko.“ Diváky už vloni zaujal besedou s ukázkami Vraky za polárním kruhem.

Letos přichází Jindřich Böhm (pátek v 19 hodin, kino Panorama) s unikátním tématem Tajemství vraku Estonia, kdy se jako člen expedice Estonia s diváky podělí o tajemství, která se skrývají za jednou z největších námořních katastrof moderní doby.

K programovým veličinám bude patřit zejména nový pětidílný projekt slavného Oceánografa, dobrodruha a objevitele vraku Titaniku Američana Roberta Ballarda Tajemné hlubiny s Robertem Ballardem (Alien Deep With Bob Ballard), který vznikl v produkci National Geographic.

Už jen názvy jednotlivých epizod mluví za vše: Stvořeno ohněm, Vraky v hlubinách, Běsnící oceán, Živá Země a Oceán kontra vesmír. V posledně jmenovaném se autor zabývá otázkou, zda může spasit obyvatele Země po jejím vyčerpání únik do vesmíru. Slavný oceánograf má jiný názor, než vědci zkoumající možnosti existence člověka na Marsu. Vidí budoucnost v životě na moři.

Mimořádnou událostí festivalu bude návštěva devatenáctileté královny Velikonočního ostrova Taurama Analola. Hey Rapu přijede v rámci projektu Rapa Nui na reprezentační návštěvu České republiky a navštíví i MFF VMO. Královna je kulturní ambasadorkou ostrova na rok 2014 a v květnu už navštívila Francii. Česká republika je její druhá zahraniční cesta.

Festival chce být i v roce 2014 setkáním všech, pro které jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně. Hlavním centrem bude kino Panorama s přilehlou kavárnou Relax Bali Cafe Club. V době konání festivalu probíhají v Hluboké nad Vltavou tradiční podzimní Jihočeské slavnosti vína s kulturním programem a farmářskými trhy v centru města.

Program, seznam soutěžních filmů a další informace najdete na webových stránkách.

Tisková zpráva

Štítky Voda moře oceány 2014, mezinárodní filmový festival, Steve Lichtag, Jindřich Soukal, festival, moře, kino, Hluboká nad Vltavou, Robert Ballard, Titanic, filmový festival, National Geographic Society, Země, Česko, Wilhelm Gustloff

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival nabídne expedici za slavnými lodními vraky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.