Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Filmaři si z Budějc odvezli osm Černých věží

V minulém týdnu se České Budějovice převlékly do filmového kabátu. Probíhal tady totiž Festival amatérských a studentských filmů Černá věž. Diváci zažili diskuzi o filmovém pirátství, vyzkoušeli si dabing nebo herectví před zeleným plátnem a zhlédli desítky filmů.

Letošní čtvrtý ročník zakončil benefiční koncert filmové hudby s předáváním cen autorům vítězných filmů. Ti si celkem odvezli osm sošek.

Čtyřdenní program nabídl devět promítacích pásem, během kterých návštěvníci zhlédli více než padesát filmů. „Ve středu jsme měli historicky nejvyšší návštěvnost prvního dne. Café Klub Slavie byl téměř zcela zaplněn,“ říká spokojeně ředitel festivalu Milan Pleva.

Druhý večer patřil venkovnímu promítání s punčem. I přes chladné počasí si spousta diváků našla cestu do parku u kulturního domu Slavie a užila si další neprofesionální filmy.

Páteční den nabídl kromě tradičních promítacích pásem i spoustu zajímavých workshopů. „Návštěvníci si mohli zahrát před zeleným plátnem a Svetlana Kan z Kazachstánu přijela ukázat publiku, jak vypadá práce filmového maskéra. Velké oblibě se těšil dabingový workshop, kde měl každý možnost vyzkoušet si nadabovat část seriálu,“ prozradil Venca Zíka, programový manažer.

V diskuzi na téma Filmové pirátství bylo opravdu horko. Filmový kritik a výrazná osobnost internetu František Fuka, znalec autorského práva Aleš Kout a předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský si ostře na pódiu vyměnili několik názorů.

Letošní ročník uzavřel benefiční koncert filmové hudby v podání Jihočeského univerzitního orchestru. Diváci si naplno vychutnali Sedm statečných, Střihorukého Edwarda, Mission: Impossible nebo Titanic. Orchestr všechny okouzlil. Dlouhotrvající závěrečný potlesk to jen potvrdil.

„Lesklé oči některých členů orchestru při nekončícím potlesku mě utvrdily v tom, že děláme něco, co má smysl. A že naše motto ‚Dáváme šance všem‘, je správné. Na ten pocit nikdy nezapomenu,“ vzpomíná Milan Pleva.

Přestávky mezi jednotlivými melodiemi patřily vyhlašování cen vítězným autorům. Nejlepší tvůrci obdrželi skleněnou sošku Černé věže z rukou významných osobností. „Je strašně skvělý, že je v Českých Budějovicích takový festival,“ neskrýval své nadšení Tomislav Čečka při přebírání ceny za nejlepší dokument.

S tím souhlasili všichni autoři včetně Aleše Doležala, který uspěl v kategorii téma ročníku: „Taková cena je pro mě velká motivace do dalších filmů. Navíc je to tady super a moc se nám tady líbí. Díky.“

Kompletní výtěžek z celého festivalu putoval opět dětem s postižením z českobudějovického Centra Bazalka. „Celkem se nám podařilo vybrat pro děti dvacet tisíc korun, což je opět více než vloni. Mám radost, že dětem z Bazalky tímto můžeme předat krásný vánoční dárek,“ uzavřel letošník ročník ředitel festivalu Milan Pleva.

Vítězové čtvrtého ročníku

  • Malý film
    PříBěh - Jan Mikšík
  • Velký film
    Z nás jeden, jeden z nás - Stanislav Griguš
  • Studentský film
    Večný život, večná mladosť - Daniel Dluhý
  • Animovaný film
    Kuchyňské pohádky - Vojtěch Domlátil
  • Dokument
    Točíme movie, vole! - Tomislav Čečka
  • Téma ročníku
    Věž - Aleš Doležal
  • Dětská tvorba
    Vycpaná duše - Jan-Karel Pavlík
  • Cena diváků
    The Blaster - Robert Vrba

Napsala Michaela Matějková
Tisková zpráva

Štítky Černá věž, filmový festival, České Budějovice, vyhlášení vítězů, film, festival, Lukáš Černohorský, František Fuka, Kazachstán, Česká pirátská strana, Titanic, pirátství, plátno, Sedm statečných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmaři si z Budějc odvezli osm Černých věží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.