Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Velká hračka kropí na náměstí kolemjdoucí

Barevná ryba na žulových kolečkách, akvabely nad hladinou Malše a další monumentální sochy a objekty zdobí budějcká náměstí, parky, ulice a řeky. Ve středu začal sedmý ročník plenérové výstavy Umění ve městě, kterou si oblíbili obyvatelé města i turisté.

V minulosti se fotografovali se stádem červených koní ve Stromovce nebo třeba s obří zlatou mouchou na Černé věži. V posledních letech se prázdninový projekt rozšířil i do nedaleké Hluboké nad Vltavou.

Největší problémy s instalací nastaly u Velké hračky autorky Alexandry Koláčkové. Její barevná ryba na žulových kolečkách s tryskající vodou, kterou vytvořila pro Piaristické náměstí, musela nakonec zakotvit na centrálním náměstí Přemysla Otakara II.

„Na poslední chvíli nás tam nepustili z technických, respektive váhových důvodů. Ryba váží devět tun, jeřáb, který ji instaloval 30 tun, a tatra, co ji přivezla, asi 20 tun. Nakonec je socha na hlavním náměstí, kde svou funkci sice také plní, akorát to měřítko tam není až tak pro ni příjemné, jako bylo na Piaristickém,“ řekl kurátor výstavy a zakladatel projektu Michal Trpák.

Sám je autorem jednoho z mála současných sousoší ve městě, a to skupiny šedivých úředníků kráčejících po Lannově třídě, kteří už léta budí pozornost. Pro sedmý ročník Umění ve městě vytvořil Mazlíky (zvětšeniny bakterií) na Sokolském ostrově.

Za Černou věží pozorní chodci najdou několikametrovou figuru Místodržitele od Jakuba Flejšara, který jakoby tlačí věž blíže k prostoru náměstí Přemysla Otakara II. Na dvorku Wortnerova domu Alšovy jihočeské galerie zase přibyla socha Davida Moješčíka s názvem Bludička. Na Zlatém mostě jsou akvabely Veroniky Psotkové, na Zátkově nábřeží Muž středního věku Michala Novotného.

Na Hlubokou letos zamířil Pepa, který jde se svým nejlepším přítelem - psíkem - navštívit galerii umění a pomalým krokem prochází oranžerií. Autorem je Jiří Němec. Jiný druh života vypráví prostřednictvím sochy Jamabušiho Ondřej Svoboda. Postává u kostela. Další objekty tam návštěvníci najdou na golfovém hřišti.

V obou městech mohou milovníci umění vyhledat dohromady deset plastik. Výstava potrvá až do 26. září letošního roku.

Zdroj: ČTK

Umění ve městě 2014

Čtvrtek, 12. června 2014, 15:05

Umění ve městě 2014
Umění ve městě 2014

Štítky Umění ve městě, plenérová výstava soch, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, umění, socha, Přemysl Otakar II., Malše, výstava, hračka, Alexandra Koláčková, Jiří Němec, Michal Malátný, Michal Trpák, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Velká hračka kropí na náměstí kolemjdoucí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.