Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlubočtí v neděli putovali za Mikulášem

Letošního putování za Mikulášem na Lovecký zámek Ohrada a do tamní zoo, které se odehrálo uplynulou neděli, se zúčastnilo téměř 2100 návštěvníků. Oproti loňskému roku na všechny čekalo několik změn a překvapení.

Celá akce začala na náměstí v Hluboké nad Vltavou. Čerti dostali od Lucifera úkol přivést co nejvíce zlobivých dětí, pak se vmísili do davu a všichni se společně vydali na cestu do zoo. Na hrázi rybníka čekali andělé. Ve verších předurčili poutníkům cestu a s úsměvem je doprovodili až před Lovecký zámek.

Před zámkem nejprve čertík Vilibeldík upozornil rodiče, aby si dávali pozor na své děti, a pak už mohlo začít první představení. Děti se strachem v očích sledovaly na balkoně rozzlobeného Lucifera. Ten zjistil, že čerti ještě žádná zlobidla nemají, a tak jim pěkně vyčinil.

Zámek se zabarvil do bílé barvy a za klidné hudby vystoupili andělé, přivítali návštěvníky a pozvali je na prohlídku vánočně nasvícené zoo a na zvířátka. Na scénu se ovšem vrátil Lucifer.

Vysmál se andělům a lidem oznámil, že se přes zoo nepůjde, že se ocitli na jeho panství a on je zve dál. Za skřípění vrat otevřeli ostatní čerti vchod na nádvoří zámku. Čerti stáli u ohňů a pokukovali po dětech. Hlavní peklo na pódiu spalo. Pohádka mohla začít.

Lucifer musel čerty vzbudit. Byl rozhněvaný. Nejen, že stále ještě neměli v pekle žádné děti, navíc byli čerti ještě neupravení, a tak jim nakázal zkrátit ocasy. Po úpravách u čertovského lazebníka mohl začít taneček. Ten si všichni pořádně užili.

Nezbývalo než naučit děti básničku a přečíst nějaké ty neplechy dětí z knihy hříchů. A pak už přijel Mikuláš. Naděloval sladké odměny a rozdával úsměvy na všechny strany.

Děti se fotily s čerty, Mikulášem i anděly. Nejvíce okukovaly plešatého čerta, kterému rostly rohy přímo z hlavy. Vypadal přímo děsivě! Čert Kleofáš je ale jinak moc pěkné kvítko a na děti byl hodný.

V průběhu večera měli návštěvníci možnost ochutnat čertovské fazole Petra Stupky nebo se podívat na vánočně nasvícený areál zoologické zahrady a na zvířátka. Závěrem proběhl ohňostroj a šlo se domů, do teplých peřin, protože ten večer byla i v pekle trochu zima.

Napsala Lucie Šoulová

Štítky putování za Mikulášem, Hluboká nad Vltavou, čerti, andělé, Mikuláš, Lucifer, zámek, Lovecký zámek Ohrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubočtí v neděli putovali za Mikulášem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.