Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hudební hvězdy zářily na festivalu v Rožmberku

Čtvrtá zastávka letního kulturního festivalu Hrady CZ je minulostí. Akce, která nemá na jihu Čech obdoby, přilákala na louku u Rožmberku nad Vltavou naráz kolem deseti tisíc návštěvníků. Atmosféra byla skvělá, tolik dobře naladěných lidí pohromadě jen tak někde neuvidíte!

Dvoudenní festival začal v pátek večer, kdy se za malebné městečko, proslavené nejstarším sídlem Rožmberků pocházejícím z poloviny 13. století, sjelo kolem dvou tisíc diváků. Ten největší nápor ale přišel kolem sobotního poledne, kdy se na dvou pódiích rozjížděl další program. Kapely Mandrage, Divokej Bill, Monkey Business, No Name, Chinaski, rapper Rytmus či zpěváci Miro Žbirka nebo Tomáš Klus, ti všichni byli takovým tahákem, že doprava v Rožmberku nad Vltavou doslova zkolabovala.

„I když jsme z Budějc vyrazili kolem poledne, do areálu festivalu se nám podařilo dostat až ve čtvrt na pět. Jenom cesta z Rožmberku na parkoviště nám trvala přes tři hodiny. Nakonec jsme auto museli nechat daleko od vstupu,“ podělila se o své dojmy z nezapomenutelné cesty Bára Halámková.

Problémy cestou na festival potkaly i účinkující. Vypsaná fiXa dorazila kvůli kolonám doslova za pět minut dvanáct, kapela Xindla X až nedlouho před koncem do té doby pouze akustického koncertu a skupině Divokej Bill dokonce musela prorážet cestu policie. Když měli muzikanti z Úval nazvučovat, ještě stáli v koloně.

„Návštěvníky na sociálních sítích vyzýváme, aby přijeli včas. Bohužel to ale nerespektují a jedou na poslední chvíli. Lepší je dorazit už v pátek, nebo ráno. Mezitím si můžou udělat procházku po okolí, vykoupat se ve Vltavě nebo prohlédnout si hrad. Předejdou tak dlouhému čekání ve frontách. Nás to moc mrzí, ale nejde s tím nic udělat,“ řekl jednatel spolupořádající agentury Riff Raff Viktor Souček.

Kdo dorazil zavčasu, užil si parádní den. Sluníčko pálilo, alkohol tekl proudem, hasičská stříkačka průběžně kropící rozpálené davy byla taky v provozu a festivalový areál se začínal postupně zaplňovat. Už kolem čtvrté hodiny si živou muziku užívalo kolem osmi tisícovek návštěvníků - a to zdaleka nebylo konečné číslo. „Počasí není až tak důležitým faktorem. Většina lidí má lístky z předprodeje a na fesťák pak dorazí i v dešti,“ sdělil Budějcké Drbně jeden z pracovníků společnosti distribuující vstupenky.

Jedním z vrcholů programu bylo vystoupení prince české hudební scény Tomáše Kluse. Osobitý muzikant s neuvěřitelnou schopností improvizovat se nenechal vyvést z míry, ani když hned zpočátku koncertu zapomněl text jedné ze svých písní. „To se mi stává furt,“ smál se. „Poprvé na Hradech jsme tady hráli za tmy. Pro mě to bylo komplikovanější v tom, že rád vidím na lidi. Oni ale byli dobře naladěni a tak hlasití, že mi ani nevadilo je nevidět. Cítil jsem je všemi ostatními vjemy. A bylo to skvělé!“ svěřil se Klus Budějcké Drbně krátce po návratu z pódia.

Kulturní festival Hrady CZ, který během léta čítá pět zastávek v Čechách a tři na Moravě, má už desetiletou tradici. A speciálně do Rožmberka se pořadatelé rádi vrací. „Je to moje srdcová záležitost. Jezdíme sem s předstihem na dovolené, sjíždíme řeku, navštívíme Šumavu... je to nejkrásnější oblast v republice!“ netajil se svým zalíbením v jihočeské přírodě Viktor Souček.

Připravit takovou akci je celoroční práce pro dvě agentury. „V přípravném týmu je nás čtrnáct a na jednotlivé festivaly nabíráme brigádníky. Celkem se tak na každé akci podílí kolem 300 lidí. Přestože jsme chvilkami unavení, nejde s tím přestat. Jednak je to naše zábava, současně ale také obživa. Jsme vázáni dlouhodobými smlouvami s partnery, navíc kapely u nás hrát chtějí. Máme z toho radost,“ usmíval se spoluorganizátor Viktor Souček a vzápětí potvrdil, že už nyní jeho tým pracuje na dalším ročníku Hradů. Takže příští rok v Rožmberku na viděnou!

Festival České hrady.cz v Rožmberku nad Vltavou

Pondělí, 4. srpna 2014, 21:53

Festival České hrady.cz v Rožmberku nad Vltavou
Festival České hrady.cz v Rožmberku nad Vltavou

Štítky Hrady CZ, Rožmberk nad Vltavou, hudební festival, festival, hudební skupina, Česko, Tomáš Klus, Divokej Bill, Miroslav Žbirka, Mandrage, Monkey Business, No Name, Chinaski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební hvězdy zářily na festivalu v Rožmberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.