Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské památky budou mít ve svátek otevřeno

O víkendu, ve státní svátek 28. října i ve zbývající podzimní prázdninové dny budou mít jihočeské památky otevřeno. K návštěvě zve i Úřad vlády do vily manželů Benešových v Sezimově Ústí, bude ale otevřena jen o víkendu. Program na volné dny nabízí také některé rekreační areály.

„Letošní návštěvnická sezona na hradech, zámcích a dalších památkách vyvrcholí o nadcházejícím prodlouženém prázdninovém víkendu,“ řekla mluvčí Národního památkového ústavu Jitka Skořepová.

„Ke stylovému rozloučení patří hradní slavnosti v Nových Hradech nebo kostýmované večerní procházky zámkem v Třeboni. V den státního svátku budou mít otevřeno všechny památky, některé mimořádně přivítají návštěvníky i v pondělí 27. října nebo ve středu 29. října,“ dodala.

Podzimní hradní slavnosti v Nových Hradech na Českobudějovicku začnou v sobotu dopoledne a připomenou někdejšího purkrabího Jana Zúbka. Nabídnou historický šerm, dobový tanec i hudbu, divadlo, hry a řemeslné výrobky.

V sobotu večer se mohou zájemci vydat v Třeboni na večerní procházku Tajemným ztemnělým zámkem za Schwarzenbergy. Netradiční kostýmované prohlídky budou tři a je na ně nutná rezervace. Na neděli chystá kastelán Večer s Petrem Vokem, Bílou paní a s nádechem tajemné alchymie.

Na zámku Hluboká budou moci zájemci v sobotu 25. října a také v úterý 28. října v podvečer mimořádně zavítat do zámecké zbrojnice.

O víkendu a ve státní svátek bude na všech jihočeských památkách spravovaných NPÚ otevřeno podle obvyklých návštěvních hodin, mimořádně bude otevřeno v pondělí na zámku Kratochvíle a hradech Landštejn a Nové Hrady a v klášteře Zlatá Koruna.

Ve středu 29. října, kdy mají děti prázdniny, bude mimořádně otevřeno na zámcích v Třeboni, Hluboké, v Českém Krumlově i Jindřichově Hradci a také na hradech Zvíkov, Rožmberk, Nové Hrady i ve Zlaté Koruně. Zámek Třeboň a Schwarzenberská hrobka budou otevřené až do 2. listopadu.

Zábavné odpoledne pro rodiče s dětmi připravili na sobotu v Lipně nad Vltavou. Čeká je tam Velká podzimní výprava s výstupem na Stezku korunami stromů, slalomem mezi dýněmi na koloběžkách i opékání buřtů.

Zdroj: ČTK
Foto: www.hrad-novehrady.eu

Štítky kulturní památky, konec října, podzim, otevřeno, akce, program, hrad, zámek, státní svátek, Nové Hrady, Třeboň, Úřad vlády České republiky, Sezimovo Ústí, Národní památkový ústav, rekreační areál, Petr Vok z Rožmberka, slavnost, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky budou mít ve svátek otevřeno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.