Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeské památky otevřou běžně nepřístupné prostory. Vstupné bude většinou zdarma

K Mezinárodním dni památek se o víkendu 18. až 19. dubna tradičně připojí i většina jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu. Pro turisty je to dobrá zpráva, protože i tentokrát na ně budou čekat speciální komentované prohlídky, jindy nepřístupné prostory (mnohdy zdarma) a různé kulturní akce.

Jaká místa si budete moci prohlédnout zcela zdarma? V Českém Krumlově Letohrádek Bellarii (v sobotu) a o den později Zámecké barokní divadlo, o které je vždy velký zájem. Otevřeno bude jen omezenému počtu účastníků.

„K prohlídce barokního divadla je nutno vyzvednout si volnou vstupenku v zámecké pokladně 19. dubna a v čase od 08:45 do 14:45. Volné prohlídky nejsou součástí oficiálního rezervačního systému zámku a jako takové je nelze rezervovat,“ upozorňují památkáři.

Pokud bude pěkné počasí, můžete vyrazit na Hlubokou či do Jindřichova Hradce, kde budou zpřístupněny věže. V Jindřichově Hradci se počítá také se sklepy pod Gotickým palácem.

Sklepy hradu otevřou i Nové Hrady. Nejednoho turistu potěší i třeboňský zámek. Zde bude zdarma celá trasa C, která zahrnuje konírnu, psí kuchyní a kasematy. Děti, studenti a senioři by pak měli vyrazit na Zvíkov, který si budou moci užít také úplně zdarma. A jestliže chcete zamířit do Zlaté Koruny, neměli byste si nechat ujít opatskou kapli.

Akce

V rámci Mezinárodní dne památek se také uskuteční několik zajímavých akcí. Děti určitě potěší výtvarně dramatická dílna na zámku Červená Lhota (sobota - od 9 a 14 hodin) s názvem Zlatovláska na Červené Lhotě. Realizují ji studenti Střední pedagogické školy Futurum v Praze. Vstupné bude 70 korun a je nutné se předem rezervovat.

Na hradě Rožmberk v neděli v 11 hodin dopoledne zazpívá pěvecký sbor Domino z Tábora. Tato akce se uskuteční zdarma.

Jedinečnou možnost nabízí po celý víkend Dačice. Zámek si budete moci projít vlastním tempem bez průvodců, ti budou k dispozici v případě zájmu.

Mimořádné komentované prohlídky hradu včetně sklepů nabídne Landštejn.

Akcí bude více, doporučujeme sledovat oficiální webové stránky jednotlivých objektů, kde najdete podrobné informace.

Reciproční vstupenka

Také v letošním roce bude platit výhodná reciproční vstupenka. O co jde? „Každý, kdo vstupenkou doloží, že 18. nebo 19. dubna navštívil jeden z jihočeských památkových objektů ve správě NPÚ ÚPS ČB, bude mít vstup ve dnech 18. nebo 19. dubna na jednu z prohlídkových tras na další památkový objekt ve správě NPÚ ÚPS ČB zdarma. Platí pro objekty: Červená Lhota, Dačice, Hluboká (pouze trasa A), Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk, Třeboň, Vimperk, Zvíkov, Zlatá Koruna,“ vysvětluje mluvčí NPÚ Jitka Skořepová a dodává: „Na vstup zdarma nelze uplatnit vstupenku z Českého Krumlova. Reciproční vstupenka platí pouze pro jednotlivce a rodinné vstupenky, neplatí pro hromadné skupiny.“

Štítky památky, Jihočeský kraj, rekord, Národní památkový ústav, zámek, Český Krumlov, Hluboká, Červená Lhota, vstupenka, Jindřichův Hradec, hrad, Nové Hrady, Dačice, Zlatá Koruna, Zvíkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky otevřou běžně nepřístupné prostory. Vstupné bude většinou zdarma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.