Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letní kino Háječek přivítalo první diváky Obecnou školou

Uplynulé letní dny přinesly kromě pouličních nepokojů i trochu kultury. V Háječku začalo ve čtvrtek promítat letní kino, které odstartovalo sezonu známým filmem Obecná škola z roku 1991.

Už před čtvrteční devátou hodinou večerní se začali v parku u řeky scházet první nedočkavci. Promítání mělo začít v půl desáté, ale čekalo se na úplné setmění.

Do kina pod širým nebem ve čtvrtek dorazilo okolo tří stovek lidí. „Jejich reakce jsou pozitivní. Jsou hlavně rádi, že promítáme zadarmo,“ říká provozovatel kina Jan Turinský.

Letní kino bude promítat do konce prázdnin, a to každý čtvrtek a pátek. Na programu jsou jak notoricky známé staré snímky, jako třeba Vrchní prchni, ale i novější filmy, mezi něž patří třeba animovaný snímek z roku 2011 Kung Fu Panda 2.

Za omezenější repertoár může chybějící digitalizace. Technologie kina umožňuje pouze promítání starých 35milimetrových filmů. Na druhou stranu není nic příjemnějšího, než si sednout pod letní oblohu s točeným pivem a užívat si starou českou klasiku na velkém plátně.

Je třeba si ale místo pro posezení vybrat pečlivě, jelikož se zvuk na některých místech rozléhá a divák pak slyší trojnásobnou ozvěnu.

Vstup zdarma je sice příjemná změna, ale každý ví, že nic není zadarmo. Prázdninový provoz letňáku v režimu promítání dva dny v týdnu stojí 204 tisíc korun.

„S tímto režimem počítáme i pro další roky, dokud nedojde k úpravě stávajícího objektu. V letošním roce proběhla ideová architektonická soutěž a na jejím základě i anketa o tom, co by dál v parku Háječek mělo být,“ říká náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Podle ní lze říci, že Budějovičtí chtějí zachovat klidný charakter parku, a ne příliš ho doplňovat nějakými aktivitami. V požadavcích je hlavně zmiňováno vybudování dětského hřiště, zpřístupnění břehů Vltavy a Malše a nějaké sezonní multifunkční zařízení.

Všechny tyto podklady budou sloužit k další specifikaci zadání pro případné zpracování jednotlivých projektů dílčích úprav. „Tomu ale ještě musí předcházet diskuse s příslušnými odbory a organizacemi a s Jihočeským krajem, který je vlastníkem hvězdárny,“ dodává ještě Popelová.

Štítky Letní kino Háječek, promítání zdarma, Obecná škola, začátek sezony, letní kino, Háječek, kino, film, kultura, Kung Fu Panda 2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kino Háječek přivítalo první diváky Obecnou školou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.