Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letní kino v Háječku letos končí. Bylo by ztrátové

Promítání pod širým nebem se pro obyvatele krajské metropole stane od letošního roku pouhou vzpomínkou. Kino navštěvovalo málo lidí a náklady na projekci stále rostou. Biograf Háječek, které provozuje stejně jako kino Kova Jan Turinský, totiž nedisponuje digitalizovanou promítací technologií a tak může divákům nabízet pouze klasické pětatřicetimilimetrové filmy.

Takových je ale v distribuční síti málo, ty zajímavější navíc uvedou dříve multikina. Pokud by se kino dál provozovalo, došlo by ke ztrátě kolem 130 tisíc korun. Rada města České Budějovice proto na svém posledním zasedání schválila ukončení jeho provozu. „Není to zanedbatelná částka vzhledem k tomu, že město České Budějovice uděluje roční dotaci 1 200 000 korun panu Turinskému na provoz kina Kotva a letního kina Háječek. Letní kino dosud nevykazovalo ztrátu a pokrylo režii ze vstupného, pro letošní rok to ale tak nevypadá,“ uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová. O dalším osudu letního kina v Háječku zatím není rozhodnuto, podle náměstkyně ale město neuvažuje o jeho prodeji. Přírodní amfiteátr v centru města se spíše otevře pro různé kulturní akce.

Společný provoz kina Kotva a letního kina v Háječku zasáhla negativně další skutečnost, kterou provozovatel nemohl ovlivnit. Kino Kotva je zapojené do projektu Europa Cinemas, z něhož může ročně získat dotaci ve výši kolem deseti tisíc EUR. Podmínkou pro získání této dotace je však promítání filmů z evropské produkce, které zaplní minimálně padesát procent nabídky kina. Českobudějovické kino Kotva ale momentálně o dotaci přichází, neboť čeští distributoři neobjednávají dostatečný počet evropských filmů.

V minulém roce tak poklesl počet promítaných evropských zahraničních filmů v kině z 32% na 20%, minimální hranice pro přiznání dotace činí 25%. Provozovatel Jan Turinský proto požádal radu města o finanční příspěvek, který by nahradil chybějící evropskou dotaci. Rada města ale kinu peníze navíc přiznat odmítla, v současné době totiž dává město na provoz Kotvy částku 1,2 milionu ročně. Konečné slovo ohledně financování nyní bude mít zastupitelstvo.

Autor: Olga Píšová, Budějcká Drbna

Štítky kino, letní kino, Háječek, film, Kova, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rene Mugl

No a je to tu zase...podle fotek absolutně zanedbané skoro by člověk řek že to nikdo nepoužíval....je to rarita stačilo by zainvestovat do technologie a někoho kdo by to pořádně vedl ideální místo na konání různých akcí a promítání ...ale město si bude hrát s lodičkama ... a co pozemek lukrativní místo to bude férově nabídnuto na odkup zbohatlíkům.

Čtvrtek, 30. června 2011, 10:07Odpovědět

Bezedný Frank

Tato situace se dá zase řešit naprosto jednoduše. Kino + Prostor pro pořádání akci = při nejhorším 0. Jo a kluci z lapáku by si aspoň něco poslechli :-)

Úterý, 28. června 2011, 09:50Odpovědět

Frank Flint

Zajímavé, kdekoliv v republice se na takových místech koná nepřeberné množství fesťáků!

Úterý, 28. června 2011, 09:47Odpovědět

Hawky

To někoho cosi osvítilo? V takovémhle prostředí se už dávno mělo konat množství kulturních akcí města jako doplněk ke kinu. Ale to by je někdo musel zorganizovat.....a to je práce.

Úterý, 28. června 2011, 09:41Odpovědět

Letní kino v Háječku letos končí. Bylo by ztrátové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.