Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lodě jsou na vodě!!!

Jak už jsme vás informovali, 11.června 2011 bude zahájena lodní doprava na trase České Budějovice – Hluboká nad Vltavou. Přepravu cestujících budou zajišťovat 2 lodě a to: VOJTĚCH LANNA a ALTONA. Jde o tytéž lodě, které jsme zmiňovali v předchozí reportáži, týkající se lodní dopravy, pouze loď PRESSTON byla slavnostně přejmenována na VOJTĚCH LANNA.

Základní podmínkou pro vyplutí lodí je samozřejmě jejich spuštění na vodu. Dosud totiž obě lodě byly  v suchém doku na letišti v Hosíně, kde probíhaly nezbytné opravy. A jak převoz a spuštění na vodu probíhalo? Budějcká Drbna vše sledovala za vás a pro vás!

Akce  začala dnes (1.6.2011) v 8 hodin ráno. Mohutné jeřáby začaly nakládat na kamiony obě lodě. Nejdříve naložily větší z lodí, VOJTĚCHA LANNU a jako druhou menší ALTONU. Ta se také hned sama vydala na cestu z Hosína do Hluboké - Zámostí.

Píšeme záměrně „sama vydala“, protože její  převoz se vzhledem k menším rozměrům mohl uskutečnit bez asistence policie. To se ovšem netýkalo VOJTĚCHA LANNY. Tato loď se bez pomoci Policie ČR převézt nedala, protože zabírala celou vozovku a díky své šířce zasahovala i stromy podél trasy převozu.. Posádka lodi tak musela být při převozu na "palubě" a ořezávat větve stromů, které převozu bránily.

Ještě před tím, než obě lodě dorazily k břehu Vltavy, musely se také přemístit jeřáby, které   lodě sputily na vodu. Díky precizní práci jeřábníků a techniků proběhlo spuštění lodí na vodu hladce, jediným zanedbatelným problémem bylo prasknutí skla bočního okna lodi Vojtěch Lanna.

Slavnostního okamžiku se kromě posádek lodí, jejich majitele  Štěpána Macharta a řidičů jeřábů a kamionů zúčastnil i starosta Hluboké nad Vltavou, senátor Ing.  Tomáš Jirsa. Společně se Štěpánem Machartem pokřtili loď novým jménem – Vojtěch Lanna.V 15. 00 byla akce  ukončena a důkazy o jejím úspěšném průběhu se odrážely ve vodní hladině řeky Vltavy...

Autor: Bezedný Frank, Hawky, Askew X

Všechna videa naleznete na našem youtube kanálu ZDE!!

Fotoreport naleznete na našem facebook profilu  Budějcká Drbna

Výtažek nejlepších fotek z této akce naleznete na ZDE!!
 

Štítky Vojtěch Lanna mladší, Hluboká nad Vltavou, Altona, České Budějovice, jeřáb, Hosín, Vltava, Tomáš Jirsa, Policie České republiky, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hemi

Minulý víkend jsem si užil v jedné ze zátok Vltavy pod Poněšicemi.Jedno z mála míst, kde se člověk může stát součástí přírody a tzv. se nabíjet a to i když prší. Asi i tato místa brzy doznají zániku, protože plavební řád lodí, není ničím jiným, než busem na vodní hladině. Na jednom břehu cyklistická stezka a středem toku lodní trasa,hmmmmm, neměli bychom si vytvářet spíš opak?

Čtvrtek, 2. června 2011, 14:36Odpovědět

Lodě jsou na vodě!!!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.