Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Majáles opět probudí ulice Českých Budějovic!

A je to tady zase! Velkoúžasný týden, kdy České Budějovice ožijí multikulturním festivalem, se koná už od roku 2004.

Budějovický Majáles se stal největší a nejnavštěvovanější kulturní akcí ve městě a jednou z největších v kraji. V minulém roce přivítal přes osm tisíc návštěvníků. Je zaměřen na cílovou skupinu ve věku 15 až 35 let. Na své si ale přijde kdokoliv, kdo se nevejde do této věkové skupiny.

Festival nabízí hudební, divadelní a street artovou dramaturgii a je pro všechny přístupný zcela zdarma. První část, od 30. dubna do 3. května, se uskuteční v klubech, kavárnách, čajovnách a ulicích města. Celá akce pak vyvrcholí dvoudenním open air programem na Sokolském ostrově.

A čím bude letošní Majáles jiný oproti těm minulým? Hlavní program na Sokolském ostrově bude v letošním roce dvoudenní, místo tradičního jednodenního. Vyroste na něm nejen hlavní pódium, ale také druhá, alternativní stage.

Piaristické náměstí, kde bývala v minulých ročnících umístěna menší hudební stage, letos namísto ní nabídne několikahodinové pásmo vystoupení pouličních umělců. Letošní ročník festivalu přinese celou řadu zcela nových akcí – mezi ně patří autokino pod Dlouhým mostem, cestovatelská promítání, videomapping a řada workshopů (fotografický, divadelní, výtvarný, taneční), do kterých se budou moci zájemci pod vedením zkušených umělců aktivně zapojit.

Výrazně se také změnil systém volby krále Majálesu. Nejvýznamnějším kritériem hodnocení bude míra zapojení školy kandidáta či kandidátky do programu festivalu. Bude tak dosaženo větší míry objektivity a zároveň sami studenti dostanou možnost obohatit majálesový program svými vystoupeními.

A na co se tedy návštěvníci mohou konkrétně těšit? Tady je malý výběr. Z hudby jsou to Princess Chelsea (Nový Zéland), Tata Bojs (ČR), Jazzsteppa (Anglie / Izrael), The Feud (Anglie), Rocky Leon (USA), Giantree (Rakousko), MIDI LIDI (ČR), Puding pani Elvisovej (Slovensko), Luise Pop (Rakousko), WWW (ČR) a mnoho dalších. Divadelní dramaturgie nabídne Continuo, Divadlo Líšeň, Divadlo Feste, Buchty a Loutky, Kašpárek v rohlíku, Divadlo DNO, Divadlo na cucky a další.

Dále se návštěvníci mohou těšit na volejbalový turnaj, průvod masek, Slam Poetry, studentské výstavy, cestovatelské projekce, umělecké workshopy, módní přehlídku, vernisáže a výstavy, filmové a fotografické promítání, Dark Side od Majáles (vystoupení desítek místních kapel) a další.

V rámci festivalu Budějovický Majáles se představí více než 120 umělců a proběhne řada doprovodných akcí. Podrobný program je dostupný na oficiálním webu akce a facebookové stránce festivalu.

Štítky festival, České Budějovice, Česko, majáles, Rakousko, Chelsea FC, Divadlo Líšeň, Divadlo Feste, DARK SIDE a.s., USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

Tak uvidíme co mě letos pobaví. :-)

Pondělí, 30. dubna 2012, 10:27Odpovědět

Majáles opět probudí ulice Českých Budějovic!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.