Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Masopust vrcholí, tradiční akci si dnes užijí Budějčáci

Dnes od 16 hodin již počtyřiadvacáté požádají koledníci primátora o povolení ‚městem České Budějovice jíti a koledu provozovati‘. Již téměř čtvrt století je statutární město pořadatelem masopustu a devět let, co je odborným garantem a koordinátorem této akce Jihočeské muzeum.

Po slavnostním obřadu, předání glejtu na základě ‚řádného vysvětlení‘ žadatelů o udělení tohoto městského privilegia a vzdání úcty představitelům města zatančením masopustních koleček se koledníci vydají na svou obchůzku městem.

V letošním roce budou mít českobudějovičtí občané opět možnost vidět typické jihočeské koledy, jak je ještě mohou znát z terénu - růžičkovou z Doudleb a mečovou v podání Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit.

I když veškeré dění spojené s masopustními obchůzkami se bude odehrávat ve vnitřním prostoru náměstí Přemysla Otakara II. a chodnících přilehlých ulic, a i když ‚o masopustě‘ platí jakýsi nepsaný zákon, že ‚mnohé jest dovoleno, trpěno a tolerováno‘, pořadatelé žádají řidiče o zvýšenou pozornost a opatrnost při průjezdu centrem města.

„Vzhledem k tomu, že nedílnou součástí jihočeských masopustů vždy byli a stále jsou dělostřelci a jejich nepřeslechnutelná děla, prosíme diváky i o respektování jejich ‚masopustní tradiční‘ hlučnosti,“ vzkazují ještě organizátoři.

Pro ty, kteří se letos nedostanou mezi své koledující ‚bratry kamarády‘ a nebudou moci na vlastní oči sledovat  ‚ke cti’ prováděná kola koledníků a ukázky z doudlebských masopustních zvyků, přinášíme alespoň záznam žádání o povolení koledy.

Hejtman doudlebské koledy (doprovázen Rychtáři ostatních koled) za všechny koledující pozdraví pana primátora:

Rychtář: „Buďte pozdraven, pane starosto!“
Starosta: „Vítám Vás!“
Rychtář: „Vážený pane starosto obce zdejší, přišli jsme Vás požádat o povolení k provádění masopustní koledy ve Vaší obci a žádáme o laskavou odpověď.“
Starosta: „Vážený pane hejtmane a pane rychtáři, já starosta zdejší počestné obce se vás ptám, odkud přicházíte?“
Rychtář: „Vážený pane starosto, my přicházíme od východu, odkud k nám přišli tři králové.“
Starosta: „Vás, pane hejtmane, se ptám, proč stavíte halapartnu na svoji nohu?“
Hejtman: „Vážený pane starosto, protože já, jako všichni koledníci, nemám nikde domovský právo, proto si stavím halapartnu na svý.“
Starosta: „Vysvětlení od vás mám a povolení vám dávám!“ (Při tom vsune Rychtáři do ferule, nebo podá do ruky, povolení - glejt s textem „Udělení koledníkům o masopustním úterý dne 4. března 2014 městem České Budějovice jíti a koledu provozovati.“)
Rychtář: „Vážený pane starosto, moc pěkně Vám děkujeme!“ (Při tom si ovazuje právo červenou pentličkou, na důkaz radosti z povolení si nasadí klobouk, který doposud držel v ruce. Hejtman udělá totéž.)

Rychtář ‚zavejskne‘, konšel venku vystřelí, čímž dává znamení, že Rychtář převzal povolení koledovat do svého práva. Muzikanti spustí pochod.

Po ukončení žádání a udělení povolení koledování si primátor i ostatní zástupci města připijí s žadateli na stvrzení uzavřené dohody a na zdařilý průběh akce.

Jednotlivé koledy dělají kolečka na počest pana primátora a ostatních hostů i diváků.

Tisková zpráva

Štítky masopust, České Budějovice, vánoční koledy, primátor, právo, Přemysl Otakar II., Doudleby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopust vrcholí, tradiční akci si dnes užijí Budějčáci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.