Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město začalo vznikat před tři čtvrtě tisíciletím. Start oslav zajistí velkolepá audiovizuální show

Oslavy 750. výročí města České Budějovice oficiálně začnou již za pár dní - v úterý 10. března. Na tento den roku 1265 se datuje první písemná zmínka o městě, kdy dominikáni převzali pozemky ke stavbě kláštera od zvíkovského purkrabího Hirza. Kromě tradičních akcí se slavnostním nádechem se můžou Budějčáci těšit i na několik originálních kulturních událostí.

Minulá politická reprezentace jihočeské metropole přípravu oslav podcenila a včas nevypsala veřejnou soutěž, a tak současné vedení budějckého magistrátu, které tento rest po svých předchůdcích zdědilo, může investovat z veřejných prostředků maximálně dva miliony korun. Další náklady pokryje řada místních firem, které se s městem dohodly, stejně jako několik dalších organizací, na spolupráci.

„Původně uvažovaný rozpočet oslav byl několikanásobně vyšší, to bychom ale museli jít cestou nadlimitní veřejné zakázky a tím riskovali, že se některý z účastníků soutěže odvolá. Věc by potom řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Budějovice tak nemusely slavit vůbec,“ vysvětlil primátor Jiří Svoboda s tím, že jihočeská metropole podle archivářů letos oslaví 750 až 754 let. Historické prameny totiž neuvádí, kdy přesně se Přemysl Otakar II. rozhodl nové královské město nechat postavit.

Moderní technologie rozehrají dominanty města

Slavnostní nádech budou mít během celého roku tři velké kulturní akce. Tou první bude oficiální zahájení oslav v úterý 10. března, kdy dojde například ke slavnostnímu zápisu do Kroniky města nebo představení pamětní mince. Ten den rovněž proběhne vernisáž výstavy pohřebních insignií Přemysla Otakara II. nevyčíslitelné hodnoty, kterými jsou královská koruna, žezlo a jablko. Jde patrně o nejstarší dochovanou původní gotickou zlatnickou práci v českých zemích, kterou nechal vyrobit Václav II.

„Jedná se o zápůjčku originálů ze Správy Pražského hradu. Vystaveny budou v radniční výstavní síni do 24. března a poslední týden v březnu by je mohl obohatit nepříliš známý exponát, zdařilá kopie císařské koruny z Karlštejna, která je ve vlastnictví Středočeského kraje. Originál je uložen ve vídeňském Hofburgu,“ informovala Dana Matějková z kanceláře primátora.

Večer se pak na hlavním náměstí uskuteční koncert místní hudební stálice, kapely HE band, a od 18 hodin zazpívá několikanásobná Zlatá slavice Lucie Bílá. Vyvrcholením významného dne bude multimediální show Magické Budějovice připravená produkční agenturou Art4promotion, kdy se díky všem moderním technologiím postupně oživí historická radnice, Samsonova kašna i Černá věž. Dojde rovněž k odhalení vlajek s číslem 750 na radniční budově a po obvodu náměstí Přemysla Otakara II. Show bude zakončena ohňostrojem komponovaným na scénickou hudbu.

Budějčáci svými mobily rozbuší živé srdce města

Ještě před audiovizuální performance se do unikátního programu zapojí návštěvníci, kteří symbolicky rozbuší srdce jihočeské metropole. „Pomocí paprsků laserů a samotných Budějčáků se pokusíme vytvořit na náměstí živé srdce. Všichni v jeden moment otočí displeje svých mobilních telefonů k nebi a tím vznikne obří srdce uprostřed čtvercového náměstí,“ představuje záměr autorů projektu Lenka Střítecká, jednatelka společnosti Art4promotion. „Celý náš produkční tým nyní intenzivně pracuje na tom, abychom připravili důstojné zahájení oslav,“ dodává šéfka budějcké agentury, která má na svědomí například velkolepou multimediální show Vltava žije.

Na konci dubna se bude konat inscenovaná tour s názvem Autobuď, kdy se autobus MHD promění v pojízdné mini-kino s projekcí starých dokumentů a fotek, k níž hudební doprovod zajistí živá kapela. Diváci se budou moci interaktivní formou konfrontovat se zmizelou podobou města. Každý pak dostane ke své jízdence i rodný list s novou identitou člověka z doby první republiky.

Za jeden z vrcholů organizátoři letošních oslav považují Velký středověký jarmark, který se uskuteční buď ve dnech 12. a 13. června, nebo až v září. „Na této akci se teprve pracuje. Po desátém březnu se jí začneme věnovat intenzivně,“ potvrdila Vladimíra Hrušková, vedoucí koordinačního týmu oslav. Tečku za oper air akcemi udělá 24. září koncert rodáků, na kterém by měl vystoupit například Pavel Šporcl.

Nová Přemyslova socha bude Na Sadech

Osmadvacátého října bude v parku Na Sadech odhalena socha Přemysla Otakara II. z dílny českobudějovického autora Františka Postla. Jeho král železný a zlatý má gotickou, mírně prohnutou esovitou siluetu, je zahalen do dlouhé drátěné košile a přes rameno mu k zemi splývá mohutný plášť. Pod ním se skrývá meč, o nějž se opírá, v pravé ruce drží zakládající listinu města. Dílo však bude hotové až na konci léta. O konečném umístění sochy rozhodnou tento týden odborníci. Vybírat budou ze dvou různých míst v parku, kde pak bude muset město nechat vybudovat základ.

Program oslav 750. výročí založení města v tuto chvíli ještě není kompletní a nad podobou některých akcí zatím visí otazník. Budějcký primátor však nevylučuje, že tečkou za celoročním děním ve městě bude silvestrovská oslava. „Uvidíme, kolik zbyde prostředků. Pokud se k tomu postaví nějaká firma čelem a přispěje finančně, občané se můžou po letech dočkat i oficiálního ohňostroje,“ dodal Jiří Svoboda.

Foto: Jan Schinko jun.

Štítky 750 let města, České Budějovice, oslavy, Art4promotion, multimediální show, slavnost, Přemysl Otakar II., kulturní akce, primátor, socha, Jiří Svoboda, klášter, purkrabí, první písemná zmínka, Na Sadech, Václav II. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město začalo vznikat před tři čtvrtě tisíciletím. Start oslav zajistí velkolepá audiovizuální show  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.