Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum v Dolních Slověnicích otevře v pondělí naposledy

Navštívili jste již nové Národopisné muzeum v Dolních Slověnicích u Lišova? Pokud ne, ale máte to v plánu, neměli byste příliš otálet. V pondělí 17. listopadu bude totiž v rámci letošní sezony otevřeno naposledy, a to od 13 do 17 hodin.

Muzeum, které se nalézá v budově bývalé školy v Dolních Slověnicích, zahájilo provoz 27. července 2014. Parta nadšenců se rozhodla navázat na Josefa Turinského, který v obci muzeum provozoval v 70. letech minulého století v objektu středověké tvrze. Právě jeho pozůstalost tvoří základ sbírky dnešního muzea.

„Po Turinského předčasné smrti byly sbírky přestěhovány do zrušené školy a uzavřeny. Až v roce 2013 se sbírek ujal Historický spolek Slověnice a za pomoci městského úřadu Lišov se podařilo opět sbírky zpřístupnit veřejnosti a navíc je také rozšířit,“ uvedl Jan Ciglbauer ze spolku Historie severního Českobudějovicka, který se na chodu muzea podílí.

V pondělí bude vůbec poprvé vystavena řada nových exponátů. „Například koňské sáně pro svážení dřeva, fukar na čištění obilí, model staré slověnické školy z roku 1803 a další,“ zmínil Jan Ciglbauer.

Štítky muzeum, Dolní Slověnice, Lišov, Národopisné muzeum, Josef Turinský, Slověnice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Dolních Slověnicích otevře v pondělí naposledy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.