Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na adventu jihočeská města nešetří, dotují ho statisíci korun

Na adventních programech jihočeská města a obce nešetří, velká je dotují statisíci korunami stejně jako loni. Vedle tradičních vánoční trhů, zpívání koled či živých betlémů mohou zájemci přijet na specifické akce, jako jsou třeba krumlovské Medvědí Vánoce či Přílet anděla z Černé věže v Českých Budějovicích.

K vidění je na jihu Čech největší mechanický betlém na světě i nejstarší vánoční strom v Česku. Krajské město nabízí od 28. listopadu do lednových Tří králů 250 akcí. Radnice na vánoční oslavy přispěla 811 tisíci korunami, v kraji druhý nejlidnatější Tábor zhruba 600 tisíc a Písek 300 tisíci korunami.

Pro návštěvníky je v krajském městě podle náměstkyně primátora Ivany Popelové připraveno šest akcí denně. Bude třeba 126 koncertů a 57 divadel. K nejoblíbenějším ale patří Přílet anděla z ochozu Černé věže na náměstí, který loni vidělo více než 10 tisíc lidí. Na programu je opět 5. prosince i s loutkami divadla Kvelb. První připomínkou Vánoc ve městě bude 17. ročník Adventních trhů na výstavišti, centrálním náměstím se vůně punče ponese od 28. listopadu do 23. prosince. Lidé tam budou moci vybírat zboží u více než stovky stánků.

ČTĚTE TAKÉ: Advent zavane do Budějc tradičně bohatý program

Advent v Písku patří podle hlavního organizátora Jana Němce k nejrozsáhlejším kulturním akcím ve městě. Poprvé bude v centru města nainstalován slaměný betlém výtvarníka Jiřího Jedličky a řemeslné trhy v sobotu 13. prosince oživí poprvé tradiční jihočeská zabijačka. „Před zraky návštěvníků se budou vyrábět jaternice, jelita, ovar i zabijačková polévka,“ řekl. Živý betlém se letos rozroste o postavy andělů a pastýřů. Chybět nebude velbloud.

S přicházející zimou ukazuje jindy turisty přeplněný Český Krumlov tvář plnou klidu a poezie. Na první adventní neděli 30. listopadu tam rozsvítí vánoční strom na náměstí, druhý adventní víkend bude úřadovat Ježíškův poštovní úřad. Ve středu 10. prosince na náměstí v jednom okamžiku zazní koledy z hrdel tisíců lidí, Krumlov se přidá k projektu Česko zpívá koledy.

ČTĚTE TAKÉ: Advent v Českém Krumlově nabídne přes 40 akcí

Táborský sváteční program nabízí třeba Mikulášskou jízdu Elinkou - elektrickým historickým vláčkem na trati Tábor - Bechyně a vyhlášený Staročeský vánoční trh, který se bude konat na Starém městě v sobotu 13. prosince.

Jindřichův Hradec je v předvánočním čase vyhledáván zejména kvůli rozsáhlé sbírce betlémů. Muzeum vlastní i největší mechanický betlém na světě. Tomáš Krýza ho vytvářel přes 60 let. Strakonice jsou zase proslulé řemeslnými trhy a staročeským občerstvením na hradním nádvoří, které letos trubači otevřou 28. listopadu. Prachatičtí se těší na tradiční Příjezd paní Zimy.

Advent začne koncem listopadu rozsvícením vánočních stromů. Za dosud nejvyšší v Česku se považoval smrk na šumavské Kvildě. Vloni mu ale prvenství sebral moravský Mladkov. Vánoční strom v Kvildě, nejvýše položené obci v Česku, podle starosty Václava Vostradovského roste totiž strašně pomalu. Je ale pravděpodobně nejstarším vánočním stromem, vysazen byl asi před 120 lety, 29. listopadu o půlnoci se na něm rozsvítí přes 4000 žároviček.

Zdroj: ČTK

Štítky advent, vánoční stromek, vánoční koledy, Česko, Vánoce, České Budějovice, Černá věž, Tábor, Písek, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na adventu jihočeská města nešetří, dotují ho statisíci korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.