Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na novou podobu točny Budějce vyhlásí soutěž

Město České Budějovice vyhlásí architektonickou soutěž na novou podobu plenérového divadla v zahradě českokrumlovského zámku. Nová konstrukce by měla být částečně nebo úplně rozebíratelná a technické zázemí bude mimo zahradu.

Kompromisní řešení musí vyhovět výboru UNESCO, jinak by točna měla ze zahrady zmizet do roku 2015. „Architektonická soutěž by mohla být vyhlášena na přelomu prvního a druhého čtvrtletí letošního roku, tedy v březnu nebo dubnu,“ uvedl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB).

Město s vyhlášením soutěže počítalo už vloni, ale jednání pracovní skupiny ministra kultury o osudu točny byla po personálních změnách přerušena.

Minulý čtvrtek byla obnovena a účastníci došli ke shodě, že by točna mohla být za určitých podmínek v zahradě zachována. Studie město, jako majitele nynější točny, přijde na více než dva miliony korun.

Podle Jiřího Šestáka, ředitele Jihočeského divadla, jež točnu provozuje, by měla soutěž prověřit možnost, jak by otáčivé divadlo mohlo zůstat na stejném místě. Z jeho hlediska by kapacita hlediště měla zůstat stejná. Podle dobrozdání statika by se dala spodní část konstrukce s motory použít.

Vymístěním zázemí divadla ze zámečku bellarie by se pak vyřešila řada problémů. Blokování této památky, jež je významnou součástí zámecké zahrady, vadí památkářům. Ti už pracují na její obnově.

„Interiéry bellarie byly už z velké části restaurovány v minulých letech. V loňském roce jsme začali opravovat fasády, zejména přízemní partie,“ uvedl ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu Petr Pavelec, pod něhož spadá správa zámku.

Letos památkáři dokončí detailní projekt obnovy zámečku a v následujících dvou letech by belarie mohla být kompletně restaurována.

„Chceme ji provozovat jako centrum pro prohlídky zámecké zahrady, a to bez ohledu na to, jaký bude výsledek jednání ohledně točny. Už to není možné řešit tak, že přes den se bude zkoušet a v noci hrát. Bude tam muset být prostor i pro aktivity spjaté se zámeckou zahradou,“ uvedl Pavelec.

Kompromisní řešení s demontovatelnou točnou vychází z podobných příkladů ve světě. Obdobné řešení je uplatněno například při divadelních představeních ve Francii na Neptunově bazénu zámku ve Versailles nebo na zámku Chambord v údolí řeky Loiry.

Petici za zachování točny na jejím místě v minulosti podepsaly tisíce lidí. Památkářům se však současná točna nelíbí. Nelíbí se ani světovému výboru UNESCO, které Český Krumlov zapsalo v roce 1992 na seznam světového dědictví.

Představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova se několik let zasazují o modernizaci scény na nynějším místě.

Zdroj: ČTK
Foto: www.otacivehlediste.cz

Štítky Otáčivé hlediště Český Krumlov, architektonická soutěž, město České Budějovice, výběrové řízení, České Budějovice, zahrada, divadlo, soutěž, UNESCO, Světové dědictví UNESCO, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Jiří Šesták, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na novou podobu točny Budějce vyhlásí soutěž  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.