Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obávaný den všech strašpytlů se blíží! Co nás čeká?

Hororové masky, strašidelné příběhy a plno sladkostí. Halloween je v USA jedním z nejoblíbenějších svátků. Je tajemný, mrazivý a zároveň roztomilý. Ačkoliv se slaví hlavně v anglicky mluvících zemích, své kořeny zapouští i jinde, Česká republika není výjimkou.

Také na jihu Čech se poslední říjnový den uskuteční řada halloweenských akcí. Velký zájem mezi čtenáři Budějcké Drbny vzbudil strašidelný autobus, o kterém jsme informovali již minulý týden.

ČTĚTE TAKÉ: Jste nebojsové? Projeďte se strašidelným autobusem

Během pátečního odpoledne bude vždy v celou hodinu vyjíždět ze zastávky v Žižkově ulici u Mercury centra. Kdo se chce strachu podívat do očí, může se pak autobusem, který vypraví Dopravní podnik města České Budějovice, projet ve 20 či 21 hodin. Za tmy to bude jistě nezapomenutelný a tak trošku znepokojivý zážitek!

V 17:30 bude v areálu budějckého Baby Centra Šikulka zahájen lampionový průvod, který do ulic vyjde zhruba o hodinu později.

Lampionového průvodu se může zúčastnit také v malebné Třeboni. Sraz bude v 19 hodin na Masarykově náměstí u kašny.

Halloween si hodlají užít i muzikanti. Od 20 hodin zaburácí v budějckém klubu Velbloud Phoenix in Fire, Maybe69, Pirates of the Pubs a Idiot Princip DJs. Jak to tak vypadá, o speciální drink se postará samotný Freddy Krueger. V tom případě musíme doufat, že nebude mít břitvy příliš ostré...

Na některých místech oslaví Halloween o den později, i tak to ale bude stát za to! V obci Smiradice se v sobotu uskuteční Slavnosti dýní a duchů. Z hlediska programu se jedná o jednu z nejzajímavější duchařských akcí na jihu Čech!

Ve 14 hodin přijede na vozu taženém pekelným poníkem dýně Goliáš, která bude o několik minut později zapálena. Následně vystoupí divadelní spolek JEKA a před 16. hodinou vypuknou strašidelné soutěže. Program je celkově rozmanitý a bude pokračovat až do nočních hodin. Pokud si tedy chcete užít skutečně zajímavý den, měli byste si naplánovat cestu na Strakonicko.

Do tajemna se v sobotu zahalí také Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Od 14 hodin budou na děti čekat různé dílničky, krmení zvířat a chybět nebude ani lampionový průvod.

Že se strašidel nebojíte? V tom případě by pro vás mohla být výzvou Bubákova cesta, na kterou se můžete vypravit od sobotních 18 hodin na zámecké zahradě v Borovanech. A ne že se schováte a děti pošlete samotné!

K Halloweenu také neodmyslitelně patří strašidelné dekorace. Pokud vás doma nechytá inspirace, můžete vyrazit do Informačního centra pro mládež v Českých Budějovicích (Husova 45). Od 14 do 18 hodin tady budou v pátek pokračovat výtvarné dílničky na téma Halloween.

A pokud si chcete jen tak doma poležet, není nic vhodnějšího, než si pustit klasiku Johna Carpentera - Halloween. Michael Myers je komediant, který vdechl život Austinu Powersovi. Jeho jmenovec z kultovní série Halloween je ale jeho pravý opak. Pro toho je slovo „humor“ pomyslná „španělská vesnice“. Zalezte si tedy pod peřinu, přitulte ke svému bližnímu a ponořte se do krváku, který psal dějiny hororového žánru. Příjemné spaní (v lepším případě bez návštěvy Freddyho)!

Co vám říká Halloween? Respektujete tento svátek, nebo je to pro vás tradice, která v našich končinách nemá co pohledávat? A jaký hororový film si v pátek pustíte? Budějcká Drbna děkuje za názory v diskuzi!

Foto: archiv pořadatelů Slavností dýní a duchů

Štítky Halloween, Jihočeský kraj, tipy na akce, Česko, USA, lampion, dýně, Drbna.cz, České Budějovice, Mike Myers, John Carpenter, Freddy Krueger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obávaný den všech strašpytlů se blíží! Co nás čeká?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.