Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Troška 60. narozeniny slavit nebude, víc se těší na natáčení

Jako každý jiný den bere režisér Zdeněk Troška tuto sobotu. Ten den mu bude 60 let, ale tvůrce řady filmových komedií žádnou oslavu nechystá. Maximálně si prý připije na zdraví sklenicí rajčatové šťávy a tím pro něj jubileum končí. Žádná party, žádné bilancování, žádné emoce.

„Neslavím žádné narozeniny, svátek a ani Vánoce,“ uvedl režisér. Výjimku prý udělal při svých padesátinách. Ovšem nebylo to jeho přání, oslavu mu tehdy připravila herečka Helena Růžičková. „Natáčeli jsme Kameňák, tenkrát to pro mě bylo překvapení. U padesátky tu oslavu trochu chápu, to je takové kulaté výročí. Ale šedesátiny? Co se na tom dá slavit?“ ptá se.

Víc než na své jubileum proto už myslí na pokračování komedie Babovřesky. Zatím ji v českých a slovenských kinech vidělo více než 700 tisíc lidí. Babovřesky 2 se opět budou točit v jihočeských lokalitách, první klapka padne 24. května v Pištíně na Českobudějovicku.

Zdeněk Troška věří tomu, že i pokračování komedie přiláká diváky do kin. Podle něj lidem chybí více zábavy. „Většinou se chtějí zasmát a odreagovat se. Podle mě největší oblíbenost u lidí mají stále staré české komedie, a proto se na obrazovkách neustále opakují,“ uvedl režisér.

Přestože se přes 30 let věnuje režírování, sám sebe nepovažuje za umělce. To slovo se prý k němu nehodí. Říká, že spíš než umělec je řemeslník.

„Na každé natáčení se snažím být maximálně připravený. Nechci pak na místě štáb zdržovat, vymýšlet si nějaké věci navíc, zvažovat, jaká varianta by byla lepší. To všechno mám už rozhodnuté dopředu,“ uvedl. Také proto prý mu natáčení celovečerního filmu trvá zhruba jeden měsíc.

Jeho komedie se odehrávají většinou v jižních Čechách, odkud Zdeněk Troška pochází, a vždy v letních měsících. V zimě Troška natáčet už nechce. „Zažil jsem to jen jednou, když jsem jako asistent režie pracoval na filmu Krakonoš a lyžníci. Odehrávalo se to v zimě v Krkonoších a já nezapomenu na to, jak jsme každý den museli navlékat ty děti do starých studených šatů, které jim z předchozího dne nestačily ani uschnout,“ řekl. I když se z filmu Krakonoš a lyžníci stal oblíbený dětský snímek, Trošku natáčení v mrazu a na sněhu od další podobné zkušenosti odradilo.

Za svou kariéru režíroval přes dvě desítky komedií a pohádek. Pokud by měl vybrat svůj nejlepší film, zvolil by Andělskou tvář. I přesto, že historický opus provázely velké finanční potíže a navíc se ani v kině nestal příliš velkým hitem. „Ale po filmové a řemeslné stránce si ho cením,“ svěřil se Zdeněk Troška.

Přestože točí hlavně komedie nebo pohádky, sní i o jiných žánrech. Rád by například natočil film nebo seriál o Čachtické paní, jehož scénář už má napsaný a čeká, jestli o něj bude zájem.

Dále by rád režíroval film o českém skladateli Josefu Myslivečkovi. „To je úžasná osobnost a jeho příběh je snad ještě zajímavější než ten Mozartův,“ míní známý Jihočech.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdeněk Troška, 60. narozeniny, Babovřesky 2, komedie, slavnost, film, režisér, kino, Helena Růžičková, Kameňák, Vánoce, narozeniny, Krakonoš a lyžníci, Alžběta Báthoryová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Troška 60. narozeniny slavit nebude, víc se těší na natáčení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.