Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ulice Budějc i Hluboké oživí monumentální sochy

Na náměstích, ve slepém rameni Malše, u Černé věže, na Zlatém mostě a také v oranžerii a na golfovém hřišti v Hluboké nad Vltavou v těchto dnech umělci instalují monumentální sochy. Zítra v podvečer v obou městech začne sedmý ročník oblíbeného projektu Umění ve městě.

Letos se akce zúčastní osm výtvarníků, kteří prostory obohatí o deset objektů. „Asi největším objektem, který jakoby dítě obra přitáhlo na provázku do města, je socha Velká hračka (big toy) v podobě ryby autorky Alexandry Koláčkové. Ta jistě potěší i lidská mláďata a v horkých dnech bude vodní mlhou osvěžovat vzduch náměstí Přemysla Otakara II.,“ řekl kurátor výstavy a zakladatel projektu Michal Trpák.

Dalšími tvory ze zvířecí říše, i když z mikrosvěta, budou sochy Mazlíků inspirované bakteriemi, které jsou tak četné a přesto našimi smysly nepozorovatelné. Autor Michal Trpák je zvětšil do měřítka, kdy je už možné pozorovat organismus jako hrozbu.

Slepé rameno Malše letos ovládnou hadicové postavy Michala Gabriela, jež tančí na řece. Dalšími tanečnicemi, tentokrát na Zlatém mostě, budou Akvabely Veroniky Psotkové.

Jakub Flejšar pak připravil figuru muže s názvem Místodržitel, který bude podpírat Černou věž. Někomu se může zdát, že ji chce posunout více do prostoru náměstí. Další ze soch instalovaných v Budějcích bude Muž ve středních letech postávající na Zátkově nábřeží od Michala Novotného.

Na Hlubokou letos zamířil Pepa, který jde se svým nejlepším přítelem - psíkem - navštívit galerii umění a pomalým krokem prochází oranžerií. Autorem je Jiří Němec. Jiný druh života vypráví prostřednictvím sochy Jamabušiho Ondřej Svoboda. Postává u kostela. Další objekty tam návštěvníci najdou na golfovém hřišti.

Sedmý ročník sochařské výstavy v Českých Budějovicích bude zahájen ve středu 11. června v 17 hodin na náměstí Přemysla Otakara II.

Zdroj: ČTK

Štítky Umění ve městě, plenérová výstava soch, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, socha, Malše, Zlatý most, Černá věž, umění, Michal Trpák, oranžérie, Alexandra Koláčková, Přemysl Otakar II., Michal Gabriel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice Budějc i Hluboké oživí monumentální sochy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.