Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ulice Budějc ozdobily sochařské výtvory

Pozornost obyvatel i návštěvníků Českých Budějovic poutá desítka zajímavých monumentálních objektů, které se ve středu objevily v centru města. Letošního šestého ročníku projektu Umění ve městě se účastní dosud největší množství sochařů napříč výtvarnými styly a generacemi.

Oficiální začátek, při kterém se představili autoři objektů, byl na chvíli přerušen pochodem fanoušků Motoru, kteří přišli skandovat před radnici. Úvodní slovo Michala Trpáka, hlavního pořadatele a sochaře, však proběhlo. Představili se i samotní autoři objektů a po nich se uskutečnilo hudební vystoupení kapely Strong Coffee.

Lidmi oblíbenou sochou se stala žraločí ploutev Jaroslava Chramosty, která rozráží dlažbu na náměstí Přemysla Otakara II. Hlava se zatočí návštěvníkům plechové rozhledny, která udivuje nádhernými světelnými efekty. Sokolský ostrov zase ozdobil Oharek ve tmě Václava Fialy, Tři grácie čekají na více vody ve slepém rameni Malše a Myslitel zadumaně hledí do dálky z Hotelu Budweis a staví se, jako by k hotelu neodmyslitelně patřil.

Projekt se v letošním roce rozšířil ještě na Hlubokou nad Vltavou, takže zájemci budou moci po celé léto podniknout pouť sochařskou stezkou, která začíná v Budějcích, kde v blízkosti centra najdete deset soch, a končí na Hluboké, kde se nachází dalších devět zajímavých monumentů.

„Dva z nich se zabydlely v oranžerii u vstupu do Alšovy jihočeské galerie. Poblíž přístaviště pak do krajiny rezonuje Leonardovo srdce. V centru města obyvatelé a návštěvníci potkají kráčející stromy. U Munického rybníka znavený poutník může usednout na lavičku Jakuba Flejšara. Po odpočinku je možné se vydat hledat štěstí ke golfovému hřišti, kde vyrostly šest metrů vysoké houbičky od Trpáka. Sochařskou stezku je možné završit na Vysoké noze Martina Pertla pohledem do krajiny a dohlédnout třeba i na Dračí bránu Oliny Franco instalovanou poblíž baseballového hřiště. Ti nejodvážnější mohou projít skrz a zakončit tak své sochařské putování,“ popsal výstavu na Hluboké Michal Trpák.

Výstava potrvá až do 29. září letošního roku.

Umění ve městě 2013

Pátek, 14. června 2013, 08:40

Rozhledna Čestmíra Sušky, který stojí u vchodu
V rámci Umění ve městě zahráli Strong Coffee

Štítky Umění ve městě 2013, sochařské výtvory, České Budějovice, Michal Trpák, Hluboká nad Vltavou, Václav Fiala, styl, Olina Francová, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, projekt, centrum města, Malše, Hotel Budweis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice Budějc ozdobily sochařské výtvory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.