Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Metropolu začíná několikadenní výstava orchidejí

Stovky orchidejí roztodivných tvarů, barev a vůní si budou moci ode dneška až do neděle 16. března prohlédnout návštěvníci českobudějovického Domu kultury Metropol. Novinkami mezi nimi budou některé nové odontohybridy. Výstava je doplněna dalšími druhy rostlin a terárii se živočichy.

Orchideje podle Bohumila Vondruše z pořádajícího Orchidea klubu může dnes skoro každý pěstovat doma v bytě. „Pokud orchideje nepřelijete a poskytnete jim správné množství světla, na které jsou některé náročnější, některé ne, tak je můžete pěstovat bez problémů,“ řekl.

Znalosti to ale přece jenom chce. „Cattleye potřebují přímé slunce, jinak porostou jako divé, ale nepokvetou. Cymbidia, ty zase potřebují na to, aby založily základy květů, velké rozdíly mezi dnem a nocí,“ vysvětlil Vondruš.

Orchideje jako první na jihu Čech pěstovala šlechta v zámcích Hluboká a v Nových Hradech. Podle zpráv pamětníků byla buquoyská - novohradská sbírka větší a rozmanitější.

V padesátých letech minulého století byly podle Vondruše orchideje ideologickými cenzory považovány za buržoazní květiny, proto se ocitly na indexu. Pěstitelé tehdy mohly za orchidejemi cestovat do subtropů a tropů jedině na Kubu nebo do Vietnamu.

V roce 1986 se podařilo založit Jihočeské orchidejové centrum, které o šest let později uspořádalo první malou výstavu tilandsií a orchidejí a zorganizovalo několik přednášek v hotelu Emauzy v Dobré Vodě u Českých Budějovic.

První větší výstavu uspořádal nástupnický Orchidea klub České Budějovice v roce 1998 v krajském městě a v obci Homole. V posledních letech výstavy v Metropolu navštěvuje kolem 7000 lidí, letošní ročník bude už patnáctý. Návštěvníci si tam kvalitní orchideje mohou koupit přímo od pěstitelů.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava orchidejí, DK Metropol, České Budějovice, Bohumil Vondruš, vstavačovité, výstava, Dům kultury Metropol, Česko, Vietnam, Kuba, Zámek Hluboká, Nové Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Metropolu začíná několikadenní výstava orchidejí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.