Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve čtvrtek začne sezona na českokrumlovské točně

Komedií Tři mušketýři začne ve čtvrtek na českokrumlovském Otáčivém hledišti letní divadelní sezona. Naplánováno je osm titulů, 83 odpoledních a večerních představení. Některá z nich už jsou vyprodaná. Jedinou novou inscenací bude Rusalka, která má premiéru 17. července.

Po pěti letech se před otáčivé hlediště vrací divácky oblíbená romantická komedie Tři mušketýři. Podle románu Alexandra Dumase hru napsali režisér Martin Glaser a dramaturgyně Olga Šubrtová. Tři mušketýři měli premiéru v roce 2001, zatím naposledy se hráli v létě 2009 a odehrálo se už 115 repríz. Letos jsou na programu od 12. do 28. června, výrazně se změnilo obsazení inscenace.

Po loňském a předloňském úspěchu se do zahrady českokrumlovského zámku vrací i další komedie z tvůrčí dílny Glaser-Šubrtová - Boccaciův Dekameron. Z rozsáhlé knižní předlohy autoři vybrali nejvděčnější motivy a v kulisách středověké Florencie dostali roli všichni členové jihočeské činohry. Dekameron je na programu od 1. do 13. července.

Letošní rok byl vyhlášen Rokem české hudby. Operní soubor Jihočeského divadla při té příležitosti připravuje novou inscenaci Dvořákovy Rusalky pod taktovkou generálního hudebního ředitele opery Maria De Rose a v režii jednoho z nejvýznamnějších současných českých operních režisérů Jiřího Heřmana.

V titulní roli vystoupí sólistky opery Národního divadla v Praze Alžběta Poláčková a Maria Kobielska, postavu Prince ztvární přední čeští tenoristé Aleš Briscein a Aleš Voráček. V postavě vodníka posluchači uslyší slovenského basistu Štefana Kocána. Premiéra bude 17. července a hrát se bude do 26. července.

Na programu jsou ještě inscenace Divotvorný hrnec, Sluha dvou pánů, balet Carmen, komedie Cesta kolem světa a Pták Ohnivák a lišák Zorro.

Zdroj: ČTK

Štítky Otáčivé hlediště, zámecká zahrada, Český Krumlov, začátek sezony, Tři mušketýři, Alexandre Dumas starší, Martin Glaser, představení, Štefan Kocán, Aleš Briscein, Jiří Heřman, Jihočeské divadlo, Národní divadlo v Praze, Florencie, premiéra, hlediště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve čtvrtek začne sezona na českokrumlovské točně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.