Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava na radnici upozorní na významné jihočeské stavby

Ve výstavní síni budějcké radnice začne ve čtvrtek výstava Známá neznámá o jihočeské architektuře 20. století. Představí tematické skupiny staveb a také medailonky některých významných jihočeských architektů. Doplní ji modely architektury a dobové užité umění.

Výstavu připravil Národní památkový ústav. „Hlavním cílem výstavy je upozornit širokou veřejnost na významné stavby postavené na území jižních Čech během 20. století. Pomocí bohatého obrazového materiálu a doprovodných textů bude představeno několik desítek známých i méně známých moderních staveb,“ uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Jde jak o stavby občanské vybavenosti a obytné budovy, které se nacházejí v centrech měst, tak o různé průmyslové a hospodářské stavby nacházející se spíše v okrajových částech obcí.

Význam této architektury, která zahrnuje široké spektrum slohů a stylů, bude prezentován nejen v souvislosti s vývojem v jižních Čechách, ale je zasazen také do kontextu celostátní a světové architektonické produkce.

„Naším záměrem je přiblížit tuto architekturu, která sice dotváří podobu měst, ale většinou kolem ní procházíme bez povšimnutí. Často strohá a přísná architektura bez ozdob na první pohled nevzbudí naši pozornost, většinou nedokážeme docenit tuto relativně mladou architekturu a u části z nás stále převažuje subjektivní pohled na stavby z dob komunismu,“ řekla jedna z autorek výstavy Eva Zuzáková.

Podle ní je nejvyšší čas začít věnovat této architektuře více pozornosti, protože tyto stavby většinou nejsou památkově chráněny a více než klasické historické budovy jsou ohroženy demolicí a zanedbáváním.

Výstava bude veřejnosti přístupná zdarma od pátku 6. září do neděle 22. září.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, architektura, výstavní síň radnice, České Budějovice, Jihočeský kraj, Národní památkový ústav, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava na radnici upozorní na významné jihočeské stavby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.