Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zajděte si prohlédnout model sochy Přemysla Otakara II.

Po celý říjen bude ve venkovním prostoru Wortnerova domu Alšovy jihočeské galerie v ulici U Černé k vidění model sochy Přemysla Otakara II. Řečený král železný a zlatý nechal založit České Budějovice v roce 1265 a jeho model je prvním veřejným představením budoucí sochy.

Autorem modelu je pětatřicetiletý Budějčák František Postl, který se rozhodl vytvořit sochu Přemysla Otakara II. a věnovat ji městu k blížícímu se 750. výročí založení města. Českobudějovičtí radní však ještě stále nepotvrdili, jestli dar přijmou.

„Doufám, že město dar přijme. Jedná se o poměrně finančně náročnou záležitost, na všem se podílí celá řada místních ale i mimoregionálních sponzorů, kteří se do projektu pustili s obrovskou chutí,“ uvedl sochař.

Podobizna panovníka stojící ve venkovním prostoru Wortnerova domu AJG je ze sádry a i s podstavcem měří pět metrů.

„Finální dílo bude ze žuly. Samotná socha měří 283 centimetrů a zůstane v nezměněné podobě, jak siluetově tak i výškově. Sokl je otevřená kapitola a bude se řešit v závislosti na umístění, kde dílo bude stát,“ pokračoval František Postl.

A právě o poloze, kde by měla být socha postavena, bude podle všeho rozhodovat Rada města. Ta na toto téma uspořádala anketu a nejvíce hlasů od Budějčáků obdrželo Piaristické náměstí.

{{banner184}}

„I já preferuji Piaristické náměstí. Socha tu bude víceméně pro lidi z Budějovic, a i když se jedná o záležitost města, myslím si, že by o umístění díla měla rozhodovat široká veřejnost, jde přeci jen o veřejný prostor,“ měl jasno sochař.

Během jakého časového horizontu by měla podobizna českého krále v jihočeské metropoli vyrůst, není až tak složitou otázkou.

„Jen na kameni to zabere minimálně rok práce. Je to samozřejmě i o finančních prostředcích, pokud bych sehnal od sponzorů nějaké peníze navíc, mohl bych si dovolit případného pomocníka, se kterým bych to jistě zvládl rychleji. Nicméně do 750. výročí založení města by socha měla stát na zvoleném místě,“ ujišťoval František Postl.

Sochař se rozhodl vystavit svůj model v prostoru Wortnerova domu z prostého důvodu. „Míst, kde se dá prezentovat sochařina, v Budějcích moc není, obzvlášť v takovéto velikosti. Jsem samozřejmě strašně moc rád, že mi Alšova jihočeská galerie vyšla vstříc,“ uzavřel umělec.

Pokud se dramaticky nezhorší počasí, model sochy Přemysla Otakara II. si budete moci prohlédnout až do konce října, vstupné do galerie je po celou dobu trvání zdarma.

Štítky model, socha, Přemysl Otakar II., Piaristické náměstí, sochař, autor, dílo, František Postl, dům, České Budějovice, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajděte si prohlédnout model sochy Přemysla Otakara II.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.