Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zima se brání odchodu, Morana nechtěla chytnout

Kdo z vás už nemá plné zuby chladného počasí bez sněhu? To, že se hodně Budějčáků těší na příchod jara, potvrdila i nedělní akce pořádaná občanským sdružením TVOR a Statutárním městem České Budějovice.

Slunné nedělní odpoledne bylo přímo stvořené pro vyprovázení zimy z města a přivítání blížícího se jara. Kolem třetí hodiny odpolední se plnil dvorek u Galerie Pod kamennou žábou, odkud se Morana vynášela za zpěvu CARMÍNČAT a Vespere Vestis pod vedením Jany Vortnerové a doprovodu muzikantů Jana Kadlece a Tomáše Vávry.

Průvod šel přes Piaristické náměstí na náměstí Přemysla Otakara II., odtud na nábřeží Malše, kolem Železné panny ke Kulturnímu domu Slavie, kde se Morana pálila.

Během této cesty se vždy krátce zastavovalo a krásnými písněmi se vábilo jaro. Kolemjdoucí přihlíželi a většinou se i k průvodu přidávali, takže ke konci bylo nábřeží i Zlatý most zaplněn lidmi.

Počasí bylo krásné, ale studený vítr nenaznačoval tomu, že by mělo přijít jaro. Morana nechtěla chytnout, ale nakonec se to podařilo a slaměná příšera letěla za veselého pokřiku do Malše.

Zpátky se stejnou cestou neslo líto, živá větvička, symbol života a jara.

Budějčáci zase po roce vynášeli Moranu

Pondělí, 18. března 2013, 16:15

Průvod blokoval dopravu v centru
Ledový vítr stále ještě připomínal vládu zimy

Štítky vynášení Morany, České Budějovice, příchod jara, odchod zimy, jaro, Morana, Jan Kadlec, Tomáš Vávra, Malše, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima se brání odchodu, Morana nechtěla chytnout  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.