Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé v Českých Budějovicích dluží na nájemném 10 milionů

Částku ve výši téměř deseti milionů korun dluží obyvatelé Českých Budějovic na nájemném. Problémy se město snaží s dlužníky řešit individuálně i také podle osobního přístupu nájemníků ke svým problémům, sdělil ředitel Správy domů (SDČB) Ladislav Volf.

"V současné době je dluh na nájmu 9,9 milionu korun, přičemž půl milionu nám dělá ubytovna na Okružní ulici, kde jsou vesměs nepřizpůsobiví občané. Faktem ale je, že dluhy se proti minulým obdobím zvýšily zhruba o milion korun," uvedl Ladislav Volf.

Důvodem je jak zvyšování nájemného v rámci deregulace, tak i skutečnost, že mnozí z těch, kteří žádají o přidělení bytů v rámci takzvané obálkové metody, neznají často své finanční možnosti.

"Jen proto, aby ten byt dostali, přestřelí nájemné, a pak se dostávají do velkých problémů. Jde vesměs o velké a lukrativní byty v centru města. Oni ten byt získají, ale po půl roce třeba přestanou platit a než nastane vyklizení bytu soudním příkazem, dluhy naskakují. Pak se stane, že u jednoho bytu je to i 200 tisíc korun," upozornil Volf.

Situaci správa domů spolu s radnicí řeší většinou výpovědí a ukončením nájemní smlouvy. Pokud lidé byty nevyklidí, město jako jejich vlastník musí žádat o exekuci. Někdy jde o termíny v řádu týdnů, někdy měsíců, ale výjimkou nejsou ani spory trvající několik let. V takových případech dluhy naskakují do stotisícových částek.

Město se snaží situaci řešit s každým individuálně. "Jsou to občas opravdu docela složité rodinné problémy. Snažíme se udělat splátkový kalendář, pokud se snaží nájemník situaci řešit, navrhujeme bytové komisi a městské radě, aby tam zatím nebyla výpověď. Zkoušíme všechny možné nástroje, protože ty případy jsou složité, hlavně u matek s dětmi, či u seniorů s omezeným příjmem," dodal Volf.

Přiznal, že to ale vždy nejsou jen problémy sociálně slabých lidí, ale i poměrně dobře finančně situovaných nájemníků. V takových případech město postupuje poměrně tvrdě a nekompromisně. V první fázi dá dlužníkovi šanci dluh urovnat. Pokud ani pak nenastane dorovnání, jde rovnou návrh k soudu na vyklizení bytu.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky České Budějovice, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Českých Budějovicích dluží na nájemném 10 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.