Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji klesla o dvě desetiny procenta

Jihočeské úřady práce evidují ke konci září celkem 21 782 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti klesla v jižních Čechách oproti srpnu o dvě desetiny procenta a činí 6,4 procenta, řekl v pondělí Jiří Beran z českobudějovického úřadu práce.

Jihočeské úřady práce zaregistrovali v průběhu září úbytek počtu uchazečů o práci oproti srpnu o 897, k poslednímu září jich evidují 21 782. "Ke konci loňského září byla míra nezaměstnanosti v kraji vyšší dokonce o 0,3 procenta a činila 6,7 procenta," řekl Beran.

Jihočeský kraj eviduje v září po Praze druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v republice. "Pokud jde o jednotlivé okresy, nejnižší míra nezaměstnanosti je na Prachaticku a činí 4,6 procenta. Naopak nejhůře je na tom Táborsko a mírou nezaměstnanosti 8,5 procenta. Českobudějovicko a Táborsko má míru nezaměstnanosti shodnou, a to 5,4 procenta. Českokrumlovsko, okres s tradičně vysokou mírou nezaměstnanosti, vykazuje 8,2 procenta. Vysokou míru nezaměstnanosti v rámci kraje má Strakonicko, kde je bez práce 8,4 procenta práceschopných obyvatel," vysvětlil Beran.

Jihočeské úřady práce mají ke konci září v nabídce 2355 volných míst, což je o 247 míst méně než v srpnu. "Poptávka je zejména po řidičích kamionů, zájem je také o kuchaře, prodavače na směnný provoz a o odborné strojírenské profese. S koncem léta ubývá poptávka po sezonních pracích v gastronomii, zemědělství a lesnictví a stavebnictví," doplnil Beran s tím, že v říjnu lze očekávat v kraji mírné zvýšení nezaměstnanosti.

V České republice během září míra registrované nezaměstnanosti klesla o 0,2 procentního bodu na osm procent. Ve srovnání se zářím loňského roku byla nižší o 0,5 procentního bodu.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky nezaměstnanost, Jihočeský kraj, Úřad práce České republiky, Jiří Beran, okres Tábor, Praha, okres Prachatice, Mediafax, okres České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji klesla o dvě desetiny procenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.