Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihočeské koleje vyjedou zmodernizované vlaky

Na jihočeské železniční tratě vyjedou v létě čtyři renovované patrové vagony. Vozy vyjedou na žádost hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly (ČSSD) na tratích České Budějovice-Černý Kříž a Rybník-Lipno nad Vltavou, řekla v pondělí agentuře mluvčí krajského úřadu Kateřina Koželuhová.

České dráhy zajišťují v současné době revitalizaci 4 patrových vozů řady Bmto pro potřeby regionální osobní dopravy v Jihočeském kraji. „Po ukončení letní sezóny budou tyto vagony v podzimním a zimním období nasazeny na tratích České Budějovice – Strakonice a České Budějovice – České Velenice, aby se maximálně využily. Věřím, že modernizace a úpravy vagonů přispěje ke zmírnění stížností cestující veřejnosti na stav osobních vozů v regionální železniční dopravě a ke zvýšení bezpečnosti cestujících,“ řekl hejtman Zimola.

V současné době jsou již tři patrové vozy výchozí řady Bmto v dílnách na renovaci, čtvrtý vůz přistaví v průběhu května. Cestující poznají vozy již zvenčí nejen podle nového nátěru, ale zejména podle bezpečnostního ovládání vstupních dveří pomocí tlačítek, obdobně jako je tomu u vozů metra. Přemístí se i madla z podlahy uprostřed dveřního prostoru na boky dveří, což výrazně usnadňuje nástup s kočárky či koly.

Zcela obnovený je interiér vozů, které mají přetěsněná okna, kompletně vyměněné obložení stěn i stropů, novou protiskluzovou podlahu a látkové potahy sedadel. Novou povrchovou úpravu dostaly i všechny kovové součásti v interiéru. „Pro náš region je vhodná i úprava dveřního prostoru pro nástup s kočárky a využití části oddílu pro přepravu jízdních kol. Pro kola vzniklo osm úchytů v prostoru spodního patra v místě s podélnými sedadly,“ okomentoval změny vozů hejtman Zimola.

Ve vozech je centrální zdroj energie, který zvyšuje spolehlivost vytápěcího systému i při velkých mrazech. Součástí nově řešené toalety je ovládání klapky WC a splachování elektromagnetickými spínači, spouštění vody u umyvadla je vyřešené novým mechanickým dávkovačem a cestující si jistě povšimnou i kompletní obnovy drobných prvků interiéru.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Katharina Cibbini-Koželuch, ČSSD, České Budějovice, České dráhy, interiér, Strakonice, České Velenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihočeské koleje vyjedou zmodernizované vlaky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.