Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech se otevírají některé slavné zámecké zahrady

Akce Víkend otevřených zahrad se v sobotu a v neděli koná také v jižních Čechách. Jak agentuře sdělila mluvčí Národního památkového ústavu Kateřina Voleská, prohlídky budou s průvodci a lidé tak mohou objevovat speciální atmosféru, tajemství a kouzla půvabných prostor.

Jižní Čechy se připojily k celorepublikové akci, kterou pořádá Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu ve spolupráci s národním památkovým ústavem. “Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl v Británii a koná se vždy během druhého červnového víkendu,“ vysvětlila Voleská,
Zájemci mohou navštívit zámecký areál v Červeném Dvoře na Českokrumlovsku, kde je rozlehlý přírodně krajinářský park o rozloze 105 hektarů.

“Je v něm zachováno několika romantických zahradních staveb a fontán. Novou zahradu u zámku, v níž byli chováni bobři, bažanti, koroptve i křepelky, založil Petr Vok z Rožmberka. V roce 1719 pak zdědili zámek Schwarzenberkové, za jejichž panování byl náročně upravován i park,“ uvedla Kateřina Voleská.

Od 9 hodin je zde přístupná naučná stezka. V neděli se od 14:30 bude promítat film ze života Schwarzenberské rodiny, která zámek i okolí využívala. Připraven bude program pro děti.

Nejkrásnějšími zahradami se na jihu Čech může pyšnit zámecký areál v Českém Krumlově. Na komentovanou prohlídku barokní zahrady se lidé mohou podívat ve dvouhodinových intervalech od 10 do 16 hodin. Volně přístupná je i Horská zahrada.
V Rudolfově na Českobudějovicku pak mohou zahrádkáři zavítat do přírodní zahrady manželů Kovářových.
Otevřená bude také zámecká zahrada v Dačicích na Jindřichohradecku. Zde například zámecký rybník uzavírá kaskádu téměř dvou desítek rybníků založenou na potoce mezi klášterem v Kostelním Vydří a Dačicemi.

Na Táborsku zvou organizátoři na komentovanou prohlídku zámecké zahrady v Mladé Vožici. Prohlídky začínají každou celou hodinu od 10 do 16 hodin.

Při speciálních prohlídkách exteriérů kláštera ve Zlaté Koruně se mohou návštěvníci dozvědět i něco z pověstí a příběhů ztracených zahrad kláštera. Prohlídky se budou konat každou červnovou neděli od 13:30 hodin.

Související akcí je prohlídka zámeckého parku na Hluboké, která se koná v sobotu 25. června. Sraz účastníků v Zimní zahradě je naplánován na 10 hodinu. Přednáška se koná v rámci 350. výročí od okamžiku, kdy panství získal rod Schwarzenberků.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky zámecký park, zahrada, Česko, Národní památkový ústav, zámek, Schwarzenbergové, Jihočeský kraj, Velká Británie, Petr Vok z Rožmberka, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech se otevírají některé slavné zámecké zahrady  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.