Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na pohřeb monsignora Kavaleho se do Českých Budějovic chystají významní církevní představitelé

Pohřeb bývalého kanovníka katedrální kapituly českobudějovické diecéze, monsignora Josefa Kavaleho, který v neděli zemřel po dlouhém boji s rakovinou, se uskuteční v pondělí 29. srpna. Do jeho farního kostela sv. Jana Nepomuckého v Českých Budějovicích se chystá řada osobností církevního života.

Josef Kavale byl považován za významnou osobnost katolické církve nejen na jihu Čech a v Česku, ale například v Rakousku či Německu. V 80. letech minulého století se měl dokonce stát českobudějovickým biskupem. Tehdejší politické zřízení to však nepovolilo, a tak diecézi vedl alespoň jako kanovník katedrální kapituly.

"Chystají se sem významní církevní představitelé nejen od nás z republiky, ale třeba z rakouského Lince, či německého Pasova. Přijet by měl i litoměřický biskup Jan Baxant, který dlouhá léta působil na jihu Čech a mnoho dalších spolubratří," řekl ve středu generální vikář diecéze Adolf Pintíř.

Není vyloučena účast i zástupce Vatikánu, například papežského nuncia, či arcibiskupa Dominika Duky nebo kardinála Miloslava Vlka, který byl českobudějovickým biskupem začátkem 90. let. Právě zesnulý Kavale se měl za své zásluhy o církev stát těsně po listopadu 1989 biskupem. Volba nakonec padla na Vlka.

Pohřbu se zúčastní stovky věřících, zástupci města či kraje, nebo Diecézní charity.

"Monsignora Kavaleho v roce 1990 papež Jan Pavel II. jmenoval čestným apoštolským protonotářem. O deset let později byl zvolen proboštem katedrální kapituly sv. Mikuláše v Českých Budějovicích, tehdejším biskupem Antonínem Liškou. Pohřeb bude mít se všemi církevními poctami a začátek je od 14 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého," dodal generální vikář.

Z kostela, který prochází právě rekonstrukcí a bude na pohřeb uzpůsoben tak, aby se zde mohl uskutečnit, bude po zádušní mši a církevních obřadech rakev s tělem převezena na hřbitov sv. Otýlie, kde bude uložena do země v oddělení kněžích hrobů.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky České Budějovice, Jan Nepomucký, Josef Kavale, Česko, Katolická církev, Miloslav Vlk, Německo, Rakousko, Jan Baxant, Adolf Pintíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pohřeb monsignora Kavaleho se do Českých Budějovic chystají významní církevní představitelé  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.