Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Šumavě se sešlo 200 zastánců kácení, dřevorubcům nesou borůvkové koláče

Zhruba 200 příznivců současného kácení kůrovcem napadených stromů se sešlo v pátek ráno v Modravě na Šumavě. Dřevorubcům a zasahujícím policistům nesou do lesa borůvkový koláč jako symbol zdravého lesa.

Po několikadenních blokádách ekologických aktivistů se na Šumavě sešli také příznivci současného zásahu v několika lokalitách národního parku. Před obecním úřadem v Modravě k nim promluvil organizátor akce, starosta Modravy Antonín Schubert (nez.), a ředitel parku Jan Stráský. "Chceme vyjádřit podporu národnímu parku a dřevorubcům, kteří provádějí sanační práce v lokalitě Na Ztraceném," řekl v úvodním projevu Schubert.

Shromáždění narušilo několik ekologických aktivistů, kteří se snažili přítomným novinářům bránit ve fotografování. Až na výjimky na ně ale účastníci shromáždění nereagovali.

Průvod se pak vydal přímo do lokality Na Ztraceném poděkovat pracovníkům parku, dřevorubcům a policistům za jejich dosavadní činnost. "Nesou jim nahoru borůvkový koláč, borůvky mají symbolizovat zdravý les," dodal starosta Modravy. Po zhruba hodině a půl průvod dorazil na první stanoviště. Na místě nebyli žádní aktivisté, takže ke střetům nedošlo. 

"Jsme toho názoru, že během dnešního dopoledne účinnou blokádu dřevorubců zajistí průvod místních obyvatel," řekl jeden z organizátorů blokády Vratislav Vozník. "Přesunuli jsme se na lokalitu Březník, kde jsou dobře pozorovatelné rozdíly mezi zdravým lesem, který prošel samoobnovou, a nepřirozenými porosty, kde probíhá obnova lesa obvyklým lesnickým způsobem," dodal. K blokádám se ekologičtí aktivisté podle něj vrátí ještě v pátek odpoledne. Blokádu dočasně opustili dosavadní organizátoři akce Mojmír Vlašín a Jan Piňos. Piňos by se měl vrátit v neděli či v pondělí a Vlašín příští týden o víkendu.

"V lokalitě zasahuje znovu asi 50 policistů, v lese však žádné aktivisty zatím neevidujeme. Od pondělka do čtvrtečního večera jsme předvedli 74 aktivistů, hrozí jim několikatisícové pokuty," řekla v pátek před polednem policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Autor : Dobrin Stojčev, Mediafax

Štítky Šumava, les, dřevorubec, koláč, Modrava, kácení, Mojmír Vlašín, Jan Stráský, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě se sešlo 200 zastánců kácení, dřevorubcům nesou borůvkové koláče  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.