Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Největší českobudějovický kostel se po rekonstrukci znovu otevře veřejnosti

Kostel sv. Jana Nepomuckého, který je největším v Českých Budějovicích, se příští neděli 25. září po několikaměsíční generální rekonstrukci znovu otevře veřejnosti, informoval generální vikář diecéze Adolf Pintíř.

"Kostel se znovu otevře příští neděli, kdy zde bude sloužit mši svatou biskup českobudějovický monsignor Jiří Paďour," prozradil vikář. Biskup kostel po opravách a úpravách také znovu vysvětí.

Unikátní chrám sv. Jana Nepomuckého na Lineckém předměstí v Českých Budějovicích, který je výjimečný také svou nejvyšší budějovickou, 47 metrů vysokou věží a který byl postaven v letech 1914 až 1915 v rekordním čase – během roku a půl, se dočkal nové střechy, fasády výmalby i elektroinstalace.

Rekonstrukce v řádu několika milionů korun, na kterou město nyní ze svého rozpočtu přispívá půl milionem korun a spolufinancuje ji Evropská unie prostřednictvím regionálního operačního programu Jihozápad, se letos dostala do druhé fáze.

"Cílem rekonstrukce je zvelebení prostor kostela a jeho okolí, aby v budoucnu mohl být využíván nejen pro bohoslužby, ale i jako místo konání přednášek, koncertů a dalších společenských akcí," přiblížil plány primátor města Juraj Thoma (OPB).

Rekonstrukce má i symbolický význam, který vyzdvihl v létě pro agenturu duchovní správce farnosti, sídelní kanovník katedrální kapituly a probošt Josef Kavale. Ten se však dokončení prací nedožil. Bývalý předlistopadový nejvyšší představitel katolické církve na jihu Čech zemřel koncem srpna. Nyní je chrám ve správě děkanství a kněz sem zatím dochází. "Jsem rád, že tento velmi ojedinělý kostel dostane ke svým stým narozeninám, které oslaví za čtyři roky, svou obnovenou podobu, o kterou jsem osobně usiloval desítky let," podotkl krátce před svou smrtí Kavale.

Kostel v ulici Boženy Němcové stojí na mírném návrší mezi Vltavou a Malší. Jeho téměř padesát metrů vysoká věž je třetí nejvyšší českobudějovickou věží a stala se dominantou jižní části města.

Základní kámen stavby byl slavnostně posvěcen 20. března 1914. V srpnu 1915 byl kostel již kompletně dokončen a v září téhož roku zasvěcen českému patronovi sv. Janu Nepomuckému. Výjimečný je i tím, že na světě existuje ještě jeden, téměř totožný. Nachází se ve Švýcarsku a oproti českobudějovickému má na věži hodiny.

V Českých Budějovicích to není jediná významná církevní stavba, která se dočká rekonstrukce. Začátkem června se na dva roky uzavřel hlavní kostel – katedrála sv. Mikuláše v centru města. Projde celkovou rekonstrukcí za 20 milionů korun. Během doby, kdy je českobudějovická katedrála v rekonstrukci, převzal dočasně její provoz klášterní kostel Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v centru města.

René Kekely, Mediafax

Štítky kostel, rekonstrukce, Jan Nepomucký, České Budějovice, Adolf Pintíř, Jiří Paďour, Evropská unie, Josef Kavale, Katolická církev, Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší českobudějovický kostel se po rekonstrukci znovu otevře veřejnosti  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.