Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový systém budějcké MHD. Změna k lepšímu nebo k horšímu?

12. červen 2011 bude zapsán v historii budějcké hromadné dopravy jako den významné změny. Bude- li tato změna pozitivní nebo – formulováno jemně – méně úspěšná, to ukáží následující dny a týdny, ve kterých se všichni cestující stanou spontánními posuzovateli výsledku změny.

Jak už jsme vás informovali, startuje 12.6.2011 nový systém budějcké MHD. Dlouhodobě připravovaná změna má podle Dopravního podniku města České Budějovice zkvalitnit služby cestujícím. Vyšší kvalita má být docílena posílením přetížených úseků linek, větší přehledností jízdních řádů jednotlivých linek zavedením pravidelných a častých intervalů mezi odjezdy tzv. páteřních linek, nabídkou časově výhodnějších spojení po městě. Tyto kroky mají také zajistit větší efektivitu provozu.

Nejvýraznější novinkou je zavedení tzv. páteřních linek. Jejich jízdní řády budou provázány a budou jezdit ve velmi krátkých, pravidelných časových intervalech. U linek 1, 3 a 9 se nemění trasa, pouze jízdní řád. U linky č. 2 dochází ke změně trasy – nebude ve směru od Borku a Nemanic zajíždět na zastávku Nádraží, ale ze zastávky U polikliniky Sever pojede přímo na Senovážné náměstí a odtud do Rožnova, stejnou trasou i z Rožnova na Borek. Linka č. 11 nebude zajíždět do Pekárenské ulice, ale pojede přes ulici Na sadech na zastávku U polikliniky Sever. Nově byla zavedena linka č. 5, která pojede ze sídliště Máj přes zastávku Nádraží do Rožnova.

Intervaly odjezdů páteřních linek budou velmi krátké, ve špičce pojedou spoje každých 8 – 10  minut, u nejvytíženějších spojů – linka č.3 – budou intervaly 5 minutové.

U některých linek dochází k dílčí úpravě trasy, u některých linek dochází jen k úpravě jízdních řádů.

Změnám v systému budějcké MHD byla věnována poměrně rozsáhlá informační kampaň, díky které by měli Budějčáci přechod na nový systém zvládnout. Lze říci, že teoreticky má nový systém MHD, připravovaný dlouhodobě bývalým vedením DpmČB, své opodstatnění. Jestli bude teorie potvrzena dobrou realizací a praktickými pozitivními výsledky, to se dozvíme v nebližší době.

Budějcká Drbna bude situaci samozřejmě sledovat.

Autor: Askew X, Budějcká Drbna

Štítky městská hromadná doprava, jízdní řád, Rožnov, České Budějovice, Borek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

Tak jsem byl nucen během jednoho dne ject 2x autobusem a musím říct že sem z toho byl fak zmatenej!

Pátek, 16. září 2011, 13:49Odpovědět

Nový systém budějcké MHD. Změna k lepšímu nebo k horšímu?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.