Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podnik Diamo zlikvidoval ekologickou zátěž v Mydlovarech na Českobudějovicku

Státní podnik Diamo ukončil v úterý likvidaci části staré ekologické zátěže v Mydlovarech na Českobudějovicku. Odstranění kontaminované chemické úpravny uranové rudy MAPE a likvidace odkaliště přišla na 653 milionů korun, EU poskytla 468 milionů, řekl novinářům ředitel Diamo Jiří Jež.

V úpravně se zpracovalo 17 milionů tun rudy a získalo se z ní 28 500 tun uranu. Nyní je na místě louka o rozloze 16 hektarů osázená 80 tisíci sazenicemi stromů. Pracovníci odstranili i kalojem D o rozloze 32 hektarů.

"Po naplnění kalojemu jsme jej překryli vrstvou minerálního těsnění, jílů a hlíny. Vrstva je nepropustná pro dešťovou vodu a její životnost je 200 let. Území nelze využít v zemědělství, bude tu lesopark," řekl Václav Plojhar, ředitel příbramského závodu Diamo.

Likvidace začala v lednu 2009, kdy se začal bourat vědeckotechnický pavilon a mlýnice, místa zamořená radionuklidy. V areálu zůstalo 36 milionů tun kalů, zamořeno bylo 280 hektarů půdy. Během první etapy byla zlikvidována nejnebezpečnější část závodu.

"Je tu celkem sedm odkališť, naše práce zdaleka nekončí. Hotovo by mělo být v roce 2024," dodal Plojhar.

Kalojemy a doprovodné plochy mají celkem 285 hektarů, do konce roku by měla být zrekultivována čtvrtina této rozlohy. Pracovníci firmy nyní připravují další žádost o dotaci na likvidaci kalojemu E o rozloze 37 hektarů.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky Diamo, okres České Budějovice, Mydlovar, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnik Diamo zlikvidoval ekologickou zátěž v Mydlovarech na Českobudějovicku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.