Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policisté zkontrolovali několik desítek autobusů

V uplynulém týdnu proběhla na území celé České republiky dopravně bezpečnostní akce "X" v rámci mezinárodní spolupráce s TISPOL. Do této akce se zapojila také jihočeská policie. Policisté měli za úkol kontrolovat nákladní vozidla a autobusy.

S cílem snížit dopravní nehodovost se zaměřili na kontrolu nedodržování doby řízení, bezpečnostních přestávek a doby odpočinku. Kromě toho prověřovali, zda řidiči dodržují povinnosti pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí dle dohody ADR, kontrolovali důsledně technický stav vozidel, pátrali po pohřešovaných či hledaných osobách, apod.

Do akce se zapojilo pět desítek policistů ze všech územních odborů v rámci kraje.  Celkem zkontrolovali téměř dvě stovky vozidel, z toho bylo 58 autobusů. Při kontrolách zjistili muži zákona celkem 75 dopravních přestupků, z toho 53 vyřídili s řidiči na místě blokovou pokutou. Ve 27 případech porušili řidiči povolenou rychlost, ve dvou případech uložili policisté blokovou pokutu za nepoužití bezpečnostních pásů. Téměř dvě desítky kontrolovaných vozidel měly nevyhovující technický stav. Dohodu ADR neporušil ani jeden řidič, naopak dohodu AETR, respekt. Evropskou dohodu o práci osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě, porušilo 14 řidičů. Tři řidiči nedodrželi bezpečnostní přestávku a dobu jízdy.

Autobusy kontrolovali policisté během soboty na celkem patnácti stanovištích. Jeden řidič požil před jízdou alkohol, deset autobusů mělo špatný technický stav.

Policisté apelují na provozovatele autobusů a nákladních automobilů, aby svá vozidla udržovali ve vyhovujícím technickém stavu. Právě špatný technický stav může způsobit vážnou dopravní nehodu. Policisté budou v podobných kontrolách pokračovat.

Zdroj: PČR JČK

Štítky Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zkontrolovali několik desítek autobusů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.