Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Budějce počítají, že v roce 2016 budou disponovat s částkou 1,78 miliardy korun

Vyrovnaný rozpočet budou mít České Budějovice v následujícím kalendářním roce, město chce disponovat s částkou 1,78 miliardy korun. Nejvyšší příjmy budou daňové, celkem by měly podle radní pro finance a ekonomiku Lucie Kozlové činit 1,3 miliardy korun. Částka však bude dost možná vyšší, město se drží konzervativní predikce státu, ačkoliv je odhad daleko optimističtější.

Do běžných výdajů zohlednili radní tříprocentní navýšení platů, které vyplývá ze zákona. Mezi další běžné výdaje patří například otevření Základní školy Emy Destinové, ale i opravy a údržba komunikací, chodníků, parkovišť a cyklistických stezek. Na to vynaloží České Budějovice částku ve výši 50 milionů korun. Velkou výdajovou položkou jsou i příspěvky dopravnímu podniku a Jihočeskému divadlu.

Investiční odbor by měl v příštím roce hospodařit s částkou 189 milionů korun v rámci kapitálových výdajů. V případě přebytku při výběru daní použije město částku na další investiční akce. Radnice rovněž požádá v rámci veřejné zakázky o úvěr ve výši 250 milionů korun. „Město nemá tolik finančních prostředků, aby mohlo v rámci Integrovaného plánu rozvoje území všechny akce předfinancovat,“ uvedla Lucie Kozlová. V rámci plánu musí být zafinancovány akce ve výši až 800 milionů, úvěr se tak po navrácení z evropských fondů využije znovu. Zásadní investiční akci ale v roce 2016 České Budějovice nechystají.

Dříve se město zadlužilo až do výše 1,1 miliardy korun. „Celková zadluženost v současné době, i s těmi úvěry, které byly v předchozích letech, nebude vyšší než 900 milionů korun. Nejvyšší částka se bude v roce 2017 pohybovat kolem 899 milionů korun,“ přidala Kozlová. Momentálně je dluh města 724 milionů korun. Rozpočet pro rok 2016 ještě bude muset být schválen na prosincovém zasedání zastupitelů. 

Foto Matěj Večeřa

Štítky Lucie Kozlová, České Budějovice, úvěr, Ema Destinnová, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce počítají, že v roce 2016 budou disponovat s částkou 1,78 miliardy korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.