Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vedení Jihočeského kraje se setkalo se starosty obcí na Českobudějovicku a Českokrumlovsku

Na začátku každého roku se vedení kraje v čele s hejtmanem setkává se starosty menších měst a obcí. Nejinak tomu bylo i letos. Diskutovaly se především otázky dopravy, dotací, ale například také zdravotnictví.

Jako první si vzal slovo hejtman Jiří Zimola, který hned na začátek vyjádřil, jak je pro kraj důležitá spolupráce s jednotlivými obcemi a dále otevřel několik témat, ke kterým se později vyjadřovali i ostatní zástupci z vedení kraje.

Za světlé body uplynulého roku označil zejména úspěchy jihočeských nemocnic nebo dopravu v rámci Jihočeského kraje. „V uplynulých letech se podařilo opravit mnoho set kilometrů jihočeských silnic. Silniční síť v Jihočeském kraji je druhá nejrozsáhlejší v republice. Máme pět a půl tisíce kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Jsem hrozně rád, že v loňském roce se podařilo opravit desetinu této sítě, tedy více než 500 kilometrů silnic,“ řekl Jiří Zimola.

V podobném trendu by Jihočeský kraj chtěl pokračovat i nadále, byť hejtman Zimola uznal, že opravy silnic už nebudou možné v takové míře, neboť evropské peníze byly vyčerpány. „Budeme to tedy dělat ze svého za peníze, které nám přijdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Mělo by to být zhruba 335 milionů.“

Hejtman pronesl také pár slov k bezpečnosti obyvatel Jihočeského kraje v souvislosti s migrační krizí a ubezpečil, že existuje několik modelů, jak se s ní vyrovnat. „Velmi si přeji, aby se díky aktivní politice vlády podařilo odklonit migrační vlnu mimo Českou republiku. V tomto musíme jako regionální politici spolupracovat, protože kolem sebe cítíme obavy obyvatel,“ uzavřel svůj příspěvek Zimola.

Následně vystoupili i další členové rady kraje se svými příspěvky, které v podstatě doplňovaly a dále rozvíjely úvodní slovo hejtmana Zimoly. Za zmínku stojí například stesky náměstkyně Ivany Stráské, která poukázala na nedostatek lékařů, ale především na nedostatek zdravotních sester, které nyní musí mít vystudované alespoň tři roky vysoké školy a s titulem už se na místa zdravotní sestry nehrnou.

I další příspěvky byly pro starosty jistě podnětné, což potvrdila i následná diskuze, kde se jednotliví zástupci obcí doptávali například na podrobnosti týkající se žádostí o grant. Diskutovány ale také byly konkrétní záležitosti spojené se stížnostmi obyvatelů menších obcí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jihočeský kraj, silnice, Jiří Zimola, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, Ivana Stráská, Státní fond dopravní infrastruktury, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Jihočeského kraje se setkalo se starosty obcí na Českobudějovicku a Českokrumlovsku  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.